Varning för de här tre situationerna

2012-03-25 23:00 Björn Forsberg  

Väckning, måltider och läggning är särskilt riskfyllda situationer i vårdarbetet. Det säger Joaquim Soares, professor i psykologi och folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet. <br/>– Blir man inte sedd, och kanske har kissat på sig, eller bara vill ha en kopp kaffe och inte får det, så kan det göra vem som helst frustrerad och kanske våldsam.

Joaquim Soares säger att det är brist på forskning om våld i äldreomsorgen. Han tycker därför att man borde genomföra en studie där man jämför olika typer av äldrevård för att se vilka situationer som kan vara våldsframkallande.

En studie där man bland annat tittar på vilken betydelse personaltäthet och utbildning har, om utformning av byggnaderna spelar roll för vården och vilken påverkan mediciner och aktiviteter har.

– Det återstår mycket forskning, säger han.

Enligt Joaquim Soares innehåller hela situationen med att bli omhändertagen mycket som kan göra den äldre frustrerad.

– Man blir kanske helt beroende av personal för sina dagliga rutiner och har man varit van vid att klara sig själv kan det vara jättejobbigt.

Joaquim Soares säger att det också finns sjukdomar som kan ge smärta och göra den äldre frustrerad. Han nämner som exempel olika reumatiska sjukdomar som kan ge kraftig smärta när den äldre ska ta sig upp eller ned i sängen, eller bara vända på sig. Smärta kan i sin tur leda till olika typer av utbrott.

– Sedan finns ju olika typer av demenser, och människor som lider av demens kan reagera på olika sätt, när de blir ångestfyllda och förvirrade.

För Joaquim Soares är det grundläggande i vården respekten för den äldre. Han säger att om den äldre inte blir sedd i sina behov så leder det ofta till frustration, vilket i sin tur kan innebära aggressioner av olika slag.

– Några sätt att minska våldet är att ha mer personal, genomföra aktiviteter för de äldre, utbilda personalen och framför allt: Bemöt de äldre med respekt, säger Joaquim Soares.

Och när våld trots allt inträffar gäller det att våga ta upp och prata om det på arbetsplatsen.

– Man får aldrig dölja när våld har inträffat. Det gäller att prata om händelsen och försöka lära sig så mycket som möjligt för att undvika liknande händelser ?i framtiden, säger Joaquim Soares.

Björn Forsberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö