Var femte sanering av asbest är olaglig

2012-12-16 23:00 Elisabeth Vene  

Vart femte asbestarbete är olagligt. Företagen har struntat i att skaffa tillstånd att sanera. Det har Arbetsmiljöverket upptäckt vid en stor tillsyn.

Arbetsmiljöverket har hittills i år inspekterat 117 företag. 21 av dem saknade tillstånd. Förutom att begära sanktionsavgifter av dessa företag har Arbetsmiljöverket stoppat asbestarbete vid nästan 10 procent av de kontrollerade arbetsplatserna.

Det slarvas också med andningsskydd och sanering av arbetskläder. Ventilations- och utsugssystem, som ska stoppa asbestfibrer från att spridas, är ofta bristfälliga.

Roger Simu, nationell samordnare av Arbetsmiljöverkets asbesttillsyn, vill gärna tro att det mest handlar om okunnighet.

– De har slarvat eller inte förstått att det är asbest, eller inte haft grepp om att det här materialet finns. Men i andra fall finns misstanken om snöd vinning, säger han.

Asbestproblemet är inget nytt elände för Arbetsmiljöverket som har jobbat med det många år, särskilt under 2000-talet.

– De senaste åren har det vuxit fram en känsla att det inte har stått rätt till. Det har föranlett oss att ta ett samlat grepp, säger Roger Simu.

När saneringen av miljonprogrammets hus satte i gång på allvar fick problemet extra skjuts. Asbest förekommer i ventilationsanläggningar, som isolering i rör, värmepannor och brandskydd, i tak- och väggbeklädnad. Det kan finnas i kakelfix och fogar och som fyllnadsmaterial i limmet under en golvmatta.

Arbetsmiljöverket uppskattar att det finns cirka 400 000 ton kvar i äldre byggnader.

Så gott som alla som bygger om, reparerar och river kommer i kontakt med asbest. Samtidigt pensioneras kunskapen om dess farlighet bort med dem som var med när asbesten totalförbjöds 1982.

Asbest är ett lurigt material, som Robert Simu uttrycker saken. Det är tåligt och hållbart. Just hållbarheten är ett hälsoproblem, för när man väl fått in de små vassa asbestfibrerna i kroppen försvinner de inte. Det tar 15 till 30 år att utveckla asbestsjukdomarna.

Den som drabbas av asbestos eller pleuraplack blir kraftigt handikappad på grund av den försämrade lungfunktionen. Lungcancer och den dödliga cancersjukdomen mesoteliom i lungor eller bukhinna är andra obotliga följder.

Det krävs väldigt låg exponering för att drabbas.

– Det är inte så att man tål asbest till en viss gräns, säger Roger Simu, som berättar att även anhöriga till asbestarbetare har blivit sjuka.

Tips till dig som renoverar själv

  • Bryt loss en kakelplatta, skrapa bort en del av fixet på baksidan och låt undersöka det på laboratorium.
  • Om det innehåller asbest, anlita en saneringsfirma.
  • Arbetsmiljöverkets regler riktar sig till arbetsgivare, inte privatpersoner, så det är inte förbjudet att hantera asbest själv. Men ur hälsosynpunkt bör man inte exponera sig själv eller sin omgivning.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen