Vad kan vi göra efter orättvis befordran?

2015-02-15 23:00  

Vi jobbar i olika team med en gruppledare. Nu har en i vår grupp blivit befordrad till att bli ledare över oss andra. Helt plötsligt var han favorit, fick förtroende och slapp vissa trista arbetsuppgifter som alla andra måste göra. Vi andra som har jobbat längre, är mer kompetenta och snabbare ses bara som besvärliga. Det här påverkar vårt arbetsklimat. Är det bara att gilla läget eller sluta?

Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås:

– Det är alltid arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet. Om nu arbetsgivaren har befordrat någon som du eller ni anser inte håller måttet är det så att ni faktiskt får finna er i detta. Du uppger att det påverkar ert arbetsklimat. Jag tror det är viktigt att du eller ni accepterar situationen som sådan. Ni får inte låta det här påverka er mer än nödvändigt. Om det skulle vara så att det uppstår konflikter på grund av den här situationen, så är mitt råd att ni vänder er till ert skyddsombud.

Lise-Lotte Argulander, förbundsjurist på arbets­givarorganisationen Visita:

– Frågan om arbetsklimatet bör lyftas i ett personalmöte eller i utvecklingssamtal utifrån perspektivet: Hur ska vi samarbeta i den nya organisationen som arbetsgivaren bestämt för att uppnå bästa resultat? Vad ska var och en göra för att arbetet ska gå framåt? Behöver vi kompetensutveckling? I stället för att personifiera arbetsmiljön och skylla på enskilda personer ska alla anställda bidra till en god arbetsmiljö och samarbeta oavsett vilken organisation och arbetsfördelning som arbetsgivaren har bestämt.

Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Ur ett arbetsrättsligt perspektiv är det bara att gilla läget, arbets­givaren leder och fördelar arbetet. Ur ett arbetsmiljörättsligt perspektiv är det mer problematiskt, om det skapar missämja mellan den nya ledaren och arbetstagarna. Arbetstagarna måste acceptera att den nya ledaren får förtroenden av sina chefer och nya arbetsuppgifter. Arbetsgruppen inklusive den nya ledaren och dennes chef kan behöva prata igenom situationen med hjälp av någon utifrån, som en arbetspsykolog från företagshälsovården.

X-X...

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö