Utlandskorrar får tuffast krisutbildning

2017-01-16 00:00 Calle von Scheele  

Stora koncerner med personal i riskområden, biståndsarbetare och diplomater är vanliga kunder på säkerhetsutbildningar. Men den tuffaste utbildningen genomgår utlandskorrespondenterna.

En säkerhetsutbildning innehåller i de flesta fall två block: daglig och akut sjukvård samt säkerhet och uppträdande. I dag är dessa utbildningar praxis för personal i internationella bolag som verkar i oroliga hörn av världen. Men den tuffaste delen, den praktiska gisslan­övningen där deltagaren blir tillfångatagen, genomgår enbart journalister. Övriga får en teoretisk information om kidnappningar.

– Normalt sett rör sig utlandsstationerad personal ifrån riskområdet när det hettar till, men journalisterna försöker ta sig dit. Därför får de genomgå övningen som är ett tufft inslag i utbildningen, säger Andreas Ahnlund, 2 Secure.

Företaget är ett av flera i en liten bransch för säkerhetsutbildningar. Mest känt är kanske Folke Bernadotteakademin, som har Sida, Svenska kyrkan och diplomater bland kunderna. Försvaret är ytterligare en aktör, men på dess överlevnadsskola är journalister den enda civila grupp som tas emot.

– Vi utbildar journalister för att våra trupper på utlandsmissioner ska kunna ta med dem som inbäddade. Då måste journalisterna kunna ta tillvara på sig själva och inte vara i vägen vid en incident. I övrigt vill vi inte konkurrera med civila firmor, säger Jonas Månsson, chef för skolan.

Vid sidan av sjukvårdskunskaper får deltagarna på överlevnadsskolan lära sig göra upp eld, rena vatten, förflytta sig i hotfulla miljöer och hålla låg profil samt övernattning utomhus i stadsmiljö. På kursen ges grundläggande kunskaper om vapen och hur man skyddar sig mot dem, till exempel hur bra skyddsvärde bilar, sandsäckar och husväggar har.

Efterfrågan på säkerhetskurser ökar inom det privata näringslivet, konstaterar Andreas Ahnlund på 2 Secure. En ny trend är att även utbilda medföljande partner och barn till den utlandsstationerade.

– Det är jättebra om hela familjen har sjukvårdskunskaper och vet hur man uppträder säkert. Vi tar upp sjukvård först i vår utbildning, eftersom folk i allmänhet saknar rätt kunskaper. En dålig mage kan hindra dig från att jobba. Trafikolyckor är mycket vanligt på internationella uppdrag.

Samtal varje dag

Det är nyttigt att utvärdera dagens händelser, inte minst när något gått fel.

På säkerhetskurser lär sig deltagarna att avsluta dagen med ett samtal i tre steg:

1 Samtala om vad som hänt.

2 Berätta hur det kändes när det hände.

3 Bestäm vad ni kan göra för att det inte ska hända igen.

Överlevnadsskola

250 journalister har utbildats på Försvarets överlevnadsskola sedan starten 1996.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen