Uselt IT-system på operationsavdelning

2021-01-25 16:45 Lennart Lundquist  
IT-systemet gör att arbetet tar längre tid och ökar stressen. Personalen är orolig över risken att göra misstag. Foto: Erik G Svensson / Scanpix /TT

Det IT-system som används vid operationsavdelningen på Enköpings lasarett är varken lämpligt utformat, lätt att använda eller underlättar arbetet. Nu hotas sjukhuset med ett vite på 200 000 kronor av Arbetsmiljöverket.

Patienterna rullas ut på löpande band från operation till uppvaket och personalen är orolig över risken att göra misstag och ha fel patient uppe i något av IT-systemen.

Personalen har flera kritiska synpunkter på det:

Texten är för liten och det behövs många klick, när man fyller i uppgifter måste man sick-sacka upp och ner och till höger och vänster på skärmen, layouten är inte enhetlig, ibland är det blå prickar och ibland bockar som indikerar att något är ifyllt.

Läs mer: Akademiska sjukhuset hotas med tre miljoner i vite

Det usla IT-systemet gör att arbetet tar längre tid, ökar stressen – inte minst den stressande oron för att göra fel, trötthet eftersom personalen måste anstränga sig mer.

Sjukhusledningen har vidtagit vissa åtgärder – som Arbetsmiljöverket bedömer som otillräckliga.

Därför hotas sjukhuset med ett vite på 200 000 kronor om inte ett bra och lämpligt IT-system anskaffas.

Detta senast den 30 september.

Arbetsmiljöverket har tagit del av klagomålen tidigare och satte då en tidsgräns att ett bra IT-system skulle vara på plats i november förra året. Men på grund av belastningen av coronan får nu sjukhuset längre tid på sig.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö