Truckförare dödades av tåg vid övergång

2016-12-05 00:00 News Pilot  

Åtal. SSAB hade tagit bort bommen vid järnvägsövergången. Sikten var så dålig att varken den slovakiska truckföraren eller tågföraren upptäckte den andra i tid .Åklagaren kräver att SSAB betalar 1 500 000 kronor i företagsbot.

Olyckan hände den 27 oktober 2014 på SSAB Emeas arbetsplats på Svartöns industriområde i Luleå. I samband med att en av hallarna renoverades hade företaget tagit bort de fasta och låsta bommarna vid järnvägsövergången. Ett slovakiskt företag hade anlitats som underentreprenör, med skyldighet att se till att det fanns en spårvakt när någon skulle passera över spåret. Det hade det slovakiska företaget inte gjort när olyckan hände.

Arbetsmiljöåklagare Christer B Jarlås hävdar att SSAB inte hade rätt att ta den fasta skyddsanordningen ur bruk. Underentreprenörens anställda kunde inte arbeta riskfritt. Om arbetet hade riskbedömts skulle inte bommarna ha ersatts av sämre fungerande åtgärder, anser åklagaren. Han kräver att SSAB Emea betalar 1 500 000 kronor i företagsbot.

Åtalet ska bedömas av Luleå tingsrätt, där det har målnummer B 1273-16.

News Pilot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö