”Tillsammans är vi starka”

2012-04-22 23:00  

Läkaren och huvudskyddsombudet Anna Rask-Andersen ger sig aldrig. <br/>– Det är en process. Man får sällan rätt direkt. Det kan ta flera år.

En gång i månaden träffas huvudskyddsombuden från alla sjukhusets yrkesgrupper.

– Tillsammans är vi starka, konstaterar Anna Rask-Andersen som företräder läkarna på Akademiska i Uppsala.

Hon har varit huvudskyddsombud i tio år och är känd för att få sin vilja igenom. År 2003 gjorde sjukhuset en stor personalneddragning utan att bedöma riskerna eller analysera vad det skulle få för konsekvenser. Anna Rask-Andersen kopplade in Arbetsmiljöverket, men fick inget föreläggande som hon hade hoppats.

– Däremot kom verket tillbaka och gjorde en systeminspektion. Sjukhuset fick lägga ner en massa arbete. Nu när vi ska dra ner igen är det en självklarhet att först göra riskbedömning och konsekvensanalys.

Likadant var det med lokalerna. Under många år påpekade Kommunals skyddsombud att toaletterna på onkologen är för trånga.

– Vi drev frågan om och om igen. Nu måste sjukhuset betala 3 miljoner kronor om inte toaletterna byggs om. Man måste vara tålmodig, förklarar Anna Rask-Andersen.

Överbeläggningar är en annan segdragen fråga.

– Varken Arbetsmiljöverket eller Socialstyrelsen ville sätta ner foten, men kollegerna på Karolinska gav sig inte. Nu ligger det stora viten på överbeläggningar i Malmö, berättar Anna Rask-Andersen.

Vad är du mest stolt över?

– Att sjukhuset måste göra riskbedömning vid influensa så att inte gravida blir sjuka. Vi har en väldigt fin mall för det nu.

Kommer du att fortsätta som skyddsombud?

– Ja, jag tycker det är ett otroligt intressant och roligt jobb.

Lena Gunnars

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen