Sveriges brandmän gillar lätt hjälm

2014-05-11 23:00 Peter Pettersson  

Många nya avancerade modeller har dykt upp, men de flesta brandmän behåller traditionella hjälmar. – Vi har provat i stort sett allt. Men när vi lät brandmännen välja valde de den svenska Brissmanhjälmen, säger Mats Karlsson, ­materialansvarig på Attunda brandförsvar.

Svenska brandkårer, eller brandförsvar som de numera formellt heter, sticker ut i jämförelse både med sina nordiska kolleger och med brandkårer i andra europeiska länder. Och det gäller i första hand i valet av hjälmar.

Med tanke på olycksrisken är hjälm ett krav för brandmän på uppdrag. Den ska alltid vara på. I Sverige har en brandhjälm med rötter i 1960-talet dominerat i många år. På senare år har flera nya, mer avancerade brandhjälmar dykt upp på marknaden. Bland dem finns Pacific från Nya Zeeland, tyska Dräger och Casco, amerikanska Bullard och MSA.

– Den hjälm vi säljer nu är en vidareutveckling av en modell som togs fram i samarbete med brandförsvaret i Paris på 1980-talet första gången. Den skyddar betydligt mer än de mer traditionella hjälmarna som oftast används av svenska brandkårer, men samtidigt blir den tyngre och det är nog det man i första hand reagerat mot. Så här i Sverige är det nästan ingen efterfrågan på den modellen men i övriga Norden säljer den bra, säger Stefan Berglund produktspecialist på MSA Nordic.

Attunda brandförsvar sköter brandförsvaret i flera kommuner norr om Stockholm. Där har man i dag drygt 200 brandmän som alla använder den traditionella hjälmen.

– Hos oss har vi gått tillbaka till ruta ett, kan man säga. Vi har testat i stort sett alla typer av hjälmar som finns. Men när sedan brandmännen själva fick välja föll valet på svenska Brissman.

De mera avancerade nya hjälmarna väger två till tre gånger mer än den traditionella svenska hjälmen som i dag väger runt 700 gram. När det gäller arbeten som rökdykning finns det svenska brandförsvar som använder mera avancerade hjälmar. Men då handlar det om kortare arbetspass då hjälmens vikt inte betyder lika mycket.

– Men det gör ganska mycket när man ska gå omkring med den en hel arbetsdag. Om man är ute på en skogsbrand till exempel kan man ta av sig jackan om det går, men aldrig hjälmen, säger Mats Karlsson.

Dessutom har praktiskt användande av betydligt dyrare och avancerade hjälmar visat att de inte har lika god hållbarhet.

– Även om de traditionella hjälmarna också nöts ut får man tre sådana för priset av en avancerad hjälm och det är klart att det också spelar roll. Men hjälmarna måste uppfylla alla standarder och krav, sedan får brandmännen vara med och välja, säger Mats Karlsson.

 

Regler för brandhjälmar:

  • Tillverkaren måste innan man påbörjar serietillverkning lämna utrustning för typkontroll enligt gällande provningsmetoder. Det ska finnas en skriftlig försäkran som intygar att den personliga skyddsutrustningen överensstämmer med föreskrifterna.
  • Produkten ska etiketteras med gällande CE-märkning, som intygar överensstämmelse med EG-direktiv, och eventuella visir ska förses med information om aktuell täthetsgrad.
  • Med produkten ska det följa nödvändig information om förvaring, användning, rengöring, underhåll samt service.
  • Brandhjälmar ska uppfylla standarden 89/686 EEG och vara provad samt godkänd enligt EN443:2008.
  • I AFS (1996:7) finns kraven på producenter och leverantörer av brandhjälmar.

Peter Pettersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö