Större osäkerhet i privat vård

2014-04-13 23:00  

Fler visstidsanställningar och färre heltidsjobb. Att jobba privat är mer osäkert än att jobba för kommun eller landsting.

– Vi ser ju att det växer upp otroligt många små företag med få anställda. Då går det helt enkelt inte att garantera heltider eller fasta anställningar, säger Kristina Mårtensson som är samhällspolitisk chef på fackförbundet Kommunal.

Kommunals medlemmar har både privata och offentliga arbetsgivare.

Förbundet tar inte ställning i frågan om ägarformer, utan fokuserar på att medlemmarna ska ha bra arbetsvillkor. Oavsett var de jobbar.

Men villkoren har inte blivit bättre sedan de privata aktörerna klev in på marknaden, menar Kristina Mårtensson.

– Vi kan se att med så många småföretag blir anställningsvillkoren sämre.

I Stockholmstrakten har till exempel en stor andel av de små företagen inom hemtjänsten inte kollektivavtal. Det medför större osäkerhet för de anställda.

Så här ser det ut, ofta för att privata vårdföretag är små eller har mindre enheter på landsbygden. Men också för att förutsättningar och villkor är osäkra. De vågar helt enkelt inte binda upp sig med för många fast anställda, förklarar Inga-Kari Fryklund på Vårdföretagarna.

– Det behövs personal dygnet runt, vissa tider mer och andra mindre. Då kan det vara knepigt med heltidsanställningar, det går inte att lösa i alla lägen. Det kan vara enklare för större arbetsgivare, som i en kommun.

Det finns ytterligare ett skäl till att andelen fast anställda i den privata sektorn är mindre:

– Det kommer att bli krav på anställda i äldreomsorgen att ha minst undersköterskeutbildning. Företagen vågar inte fastanställa personer som inte har den kompetensen i dag, säger hon.

Men visstids- och deltidsanställningarna ger inte bara osäkerhet och låg inkomst. De är en riktig kvinnofälla – framför allt på längre sikt, varnar både Kommunal och Vänsterpartiet.

– I allra högsta grad. De låga lönerna och deltiderna leder ju till att de som jobbar i den här sektorn, och det är främst kvinnor, får väldigt låga pensioner, säger Eva Olofsson, Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson.

Privat vård och omsorg 2012:

  • 31 procent av alla patientbesök i sjukvården gjordes hos en privat vårdgivare.
  • Av landets totalt 1 172 vårdcentraler var 487 privata, det vill säga 42 procent.
  • I hemtjänsten ut­fördes 23 procent av alla timmar av privata utförare.
  • 21 procent av alla som bodde i så kallade särskilda boendeformer (exempelvis demensboenden) bodde på privatdrivna boenden.

Källa: Vårdföretagarna, SKL, Social­styrelsen, SCB

Anna Hjorth

Jonas Fredén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö