Störd sömn ökar cancerrisk

2014-12-07 23:00 Elisabeth Vene  

Nattarbete. Kvinnor som jobbar natt i över tjugo år löper en mycket tydlig ökad risk för att drabbas av bröstcancer.Det visar en forskningsstudie från Stressforsknings­institutet.

Arbetarskydd skrev i juni om forskningsstudien, som nu är klar. Den visar som man misstänkte att kvinnor som har jobbat natt i tjugo år eller mer utgör en högriskgrupp när det gäller bröstcancer. Risken att drabbas är två procent vid normala arbets­tiden, men ökar till 3,5 procent vid nattarbete.

Torbjörn Åkerstedt, som har lett studien, tror att orsaken är att oregelbunden sömn stör kroppens produktion av melatonin, ett hormon som skyddar kroppen mot cancer.

I studien har man kollat i vilken utsträckning 13 000 kvinnor i tvillingregistret har jobbat natt. Resultaten fördes upp i cancerregistret. När man jämförde gruppen som var exponerad för andra cancerrelaterade variabler fanns det ingen tydlig skillnad. Men när man tittade på antalet år med nattarbete upptäcktes den markanta skillnaden i risk för bröstcancer. Vid kortare perioder av nattarbete kunde man inte hitta några tydliga samband till cancer.

Definitionen av nattarbete är att jobba mellan midnatt och klockan 04. Både permanent nattarbete och växling mellan dag och natt ingår.

Arbetsskada i Danmark

• I Danmark är bröstcancer klassat som arbetssjukdom, förutsatt att kvinnorna har jobbat under vissa omständigheter. I Sverige finns inga fall av bröstcancer prövade som arbetsskada, enligt Försäkringskassans statistik från 2012.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen