Tidningen

Sprängningsolyckan överklagas

Svea hovrätt ändrar tingsrättens dom. Hov­rätten anser att det var bolaget som var general/totalentreprenör som också hade ansvaret för arbetsmiljön. Foto: M Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Dödsolycka. Åklagaren vill att vd och delägare fälls för spräningsolyckan som kostade en grävmaskinist livet.

Publicerad

Den 6 oktober 2015 utförde Emmaboda Granit AB sprängarbeten på en fastighet utanför Kristianstad. Efter sprängningarna fick en arbetstagare, anställd av Bröderna Björklunds Grus AB, meddelande av Emmaboda Granits platschef, som även var sprängarbas att sprängningsområdet kunde beträdas. Men odetonerad dynamit fanns kvar och utlöstes. Ett stenblock som vägde omkring 340 kg träffade arbetstagaren där han satt i grävmaskinshytten och han avled. (se Arbetsmiljön i rätten den 3 juli 2020)
Kammaråklagare Christer Forssman vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål påpekade att olyckan skett på ett fast driftsställe som Emmaboda Granit rådde över. Det var ett gemensamt arbetsställe för flera verksamheter och Emmaboda Granit hade ansvar för samordningen av arbetsmiljöfrågorna. Åklagaren ansåg att bolagets vd gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott och att brottet var grovt. Detsamma gällde för den person som var bolagets delägare, styrelseledamot och dessutom produktionschef.

Läs hela artikeln

Prenumerera på Arbetarskydd Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 3 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →