Spira eller sloka på arbetsplatsen?

2020-02-14 00:00 Jennie Jensen  
Låt medarbetarna hitta sin egen drivkraft, råder forskarna. Foto: Maja Suslin/TT

Näring. Arbetsplatsen kan vara en miljö där människor blomstrar – eller vissnar. Med rätt förutsättningar i organisationen går det att få medarbetarna att öka sin egen motivation och växa.

– I stället för att fråga oss hur vi kan motivera människor borde vi fråga oss hur vi kan skapa de förutsättningar som gör att människor kommer att motivera sig själva, säger Anja Hagen Olafsen.

Hon är professor vid institutionen för ekonomi, marknadsföring och juridik vid universitetet i sydöstra Norge, USN, och deltog nyligen i en konferens i Stockholm om hållbar motivation och hälsa genom hela yrkeslivet.

Enligt det gamla sättet att se på motivation behövs det en form av kontroll där vi med morot och piska förmår människor att göra något. Men enligt ett nytt synsätt baserat på den vetenskapligt underbyggda teorin self-determination theory handlar det i stället om självstyre.

– Alltså att vi människor gör någonting av egen inre kraft eller driv, för att vi vill och för att det känns rätt, säger Anja Hagen Olafsen.

Drivet i människor skapas genom tre viktiga förutsättningar: tillräckligt inflytande för att kunna ta egna informerade beslut, upplevelsen av att ha tillräcklig kompetens och få bruka och utveckla den, och att alla medarbetare känner tillhörighet i sitt team och med sin arbetsplats.

Läs mer: Simon Sinek: "Inte konstigt att människor misstror hr"

Enligt motivationsforskningen spelar arbets­platsen, chefen och kollegernas grundläggande support roll för att de här förutsättningarna ska komma på plats. I praktiken handlar det om att kunna relatera till andras perspektiv, uppmuntra initiativ och upptäckarlust, erbjuda relevanta val och logik, ge positiv och konstruktiv återkoppling samt att undvika kontrollerande beteende.

– Enligt self-determination theory ses människan som en aktiv organism som söker utveckling och tillväxt. Man kan se människan som en planta som behöver de här sakerna för att växa, säger Anja Hagen Olafsen.

Under senare tid har även den mörka sidan av motivation uppmärksammats alltmer, så kallad behovsfrustration. Den uppstår när människors behov aktivt undermineras genom till exempel press och utestängning, och är något helt annat än brist på tillfredsställelse. För individen får det konsekvenser och kan leda till ohälsa.

– Att inte ge de basala näringsämnena är som att kasta gift på en växande planta, säger Anja Hagen Olafsen.

En levande planta som lider brist på sol, jord och vatten och inte får sina behov tillfredsställda kommer att sluta växa och till sist duka under. Men gift och saltvatten dödar den med säkerhet snabbt. På en arbetsplats kan bristande anknytning till kolleger göra att medarbetaren känner sig mindre levande och lycklig på jobbet, och utfrysning och utstötning kan göra att hen känner sig isolerad och deprimerad. På liknande sätt är det värre för medarbetare att behöva följa ett beslut som hen inte står bakom än att inte få vara med och fatta beslut i organisationen.

– Om medarbetare inte känner att deras kompetens tas till vara, känner sig pressade eller utstötta, så kommer de ha mer frånvaro, vara mer benägna att säga upp sig och deras sömn kan dessutom försämras med psykisk ohälsa till följd, säger Anja Hagen Olafsen.

Möts om hälsa och yrkesliv

I januari hölls en veten­skaplig konferens på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, där Anja Hagen Olafsen från universitetet i syd­östra Norge, USN, var en av talarna. Konferensen lyfte fram forskning om hållbar motivation och hälsa genom hela yrkeslivet av svenska och internationella forskare inom psykologi och beteendevetenskap. Arrangörer var National­kommittén för psykologi vid Kungliga Vetenskapsakademien och Sveriges Psykolog­förbund.

Jennie Jensen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö