Tidningen

Sökes – svar på företagshälsovårdens roll

Peter Munck af Rosenschöld är vd för branschorganisationen Sveriges Företagshälsor. Han menar att företagshälsovården är särskilt viktig i tider av psykisk ohälsa och varnar för bristen på företagsläkare.
Staten måste bestämma vad företagshälsovården ska ha för roll. Det menar Bengt Järvholm.senior professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet. Foto: Karin Nilsson
Jan Rosén, är ordförande för Svenska Företagsläkarföreningen: "Vi på företagsläkarföreningen är en intressegrupp som har varit tvungen att ta ansvar för utbildningen eftersom ingen annan har gjort det." Foto: Press

Oklar roll. Vem som ska utbilda läkare och arbetsmiljöingenjörer för att arbeta i företagshälsovården och vem som ska betala för det är frågor som aldrig verkar få ett svar. Ett av skälen är att staten måste bestämma vad den vill med företagshälsovården.  

Publicerad

Utredning efter utredning har sökt svar på hur bristen på läkare och arbetsmiljöingenjörer i företagshälsovården kan lösas. Enligt branschorganisationen Sveriges företagshälsor saknas i dagsläget runt 400 företagsläkare. Bland dem är många äldre, ett flertal av dem som arbetar heltid är över 70 år.

Läs hela artikeln

Prenumerera på Arbetarskydd Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 3 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →