Skyddsombud saknade sele

När Arbetsmiljöverket inspekterade en arbetsplats där HMB Construction AB utförde takarbete var en arbetstagare på taket utan fallskydd. Verket krävde 231 700 kronor i sanktionsavgift. Bolaget protesterade och ansåg att det inte gjort fel.

Strax före inspektionen hade en skyddsrond genomförts och den som ertappats på taket var det skyddsombud som deltagit i denna. ”Det är ostridigt att arbetstagaren i direkt anslutning till arbetet fått tydliga instruktioner av arbetsgivaren om hur arbetet skulle utföras korrekt och säkert”, skrev bolaget till förvaltningsrätten. Ett orimligt ansvar läggs på arbetsgivaren som omöjligt kan uppfyllas utan att i varje steg ”hålla arbetstagaren i handen”, fortsatte man.

Förvaltningsrätten påminner om att arbetsgivaren ska leda och fördela arbetet så att arbets­tagare inte utsätts för risk för ohälsa eller olycksfall och dömer ut avgiften.

Lennart Lundquist / Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö