"Skäggstubb får masken att läcka"

2013-03-24 23:00 Peter Pettersson  
Min utrustning: Ugnsrenoveraren (klicka för större bild). Foto: Gunnar Seijbold

”När man ska använda mask för att skydda sig mot kiseldammet måste den sluta helt tätt" säger Patrik Bysell, ugnsrenoverare på Åkers.

"Man får inte ha skäggstubb eller sådant så att masken kan läcka. Här på fabriken tillverkar vi valsar som används för att göra plåt till bilar, diskbänkar och annat. Valsarna kan väga upp till 40 ton och de tillverkas först i formar i en stående ugn. Efter ett tag måste ugnarna rensas ut från kiselbeläggningar och emellanåt renoveras helt.

När ugnen svalnat går vi ner i den med en bilmaskin och bilar bort kiselbeläggningarna så att ugnen kan användas igen. För att kunna arbeta i den miljön har vi speciella skyddsmasker med lufttillförsel via en slang. De måste vi ha på oss när vi går ner och arbetar i ugnarna”.

Patriks skyddsutrustning:

Hjälm: Skyddshjälm med visir om man bär glasögon, annars skyddsglasögon. Hjälmarna är färgkodade för att man lätt ska kunna skilja på olika yrkesgrupper.

Byxor: Fristads Moulten Metal.

Tröja: Brandskyddad långärmad tröja från Blåkläder.

Handskar: Svetshandskar eller vanliga skyddshandskar.

Skor: Gjutarkänga i värmetåligt skinn med stötdämpning, slitskydd på tån, aluminiumtåhätta, mjukt spiktrampskydd och en värmebeständig sula.

Underställ: Eget.

Hörselskydd: Formgjutna skydd, alternativt kåpor.

Skyddglasögon: Skyddsglasögon, alternativt visir till hjälmen.

Andningskydd: SR 200 Airline från Sundström Safety med filterback-up. En andningsapparat ansluten till tryckluft ska ge ett kontinuerligt luftflöde.

Patrik Bysell

Ålder: 29 år.

Yrke: Ugnsrenoverare på Åkers.

År i yrket: Nio.

Peter Pettersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen