”Sälj inte semestern”

2015-06-08 09:26 Birgitta Ländin  
Arbetarskydd har pratat med sjukhus i flera delar av landet. Tuffare för varje år, är domen om sommaren. ”Jag tycker inte att någon sjuksköterska ska sälja sin sommarsemester. Vi behöver den mer än någonsin”, säger Eva Håkansson, Vårdförbundets huvudskyddsombud på Karolinska. Foto: Jörgen Appelgren

Bonus för den som skjuter på semestern och uppmuntran till övertid. Det är ett par metoder för att klara bemanningen sommartid. Nu varnar skyddsombud för att vården helt missar riskerna:<br/>– För de anställda görs inga riskbedömningar.

”Lösningarna” ger nya problem med uttröttad personal som inte får den återhämtning som är lagstadgad.

– Vi råder alla våra medlemmar att inte sälja sin semester, säger Eva Håkansson, huvudskyddsombud på Karolinska sjukhuset i Solna.

Uppskjuten semester leder lätt till en ond cirkel. Någon gång ska semestern tas ut, och då blir det ofta nya bemanningsbekymmer.

– Dessutom har den som sålt bort sin sommarsemester också sålt iväg rätten att få tre eller fyra veckor i följd, eftersom den bara är garanterad för den som håller kvar vid sin rätt till sommarledighet. Så ansträngd som vården är i dag behövs denna längre ledighet mer än någonsin, fortsätter hon.

På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg rekommenderar inte huvudskyddsombudet Monica Djurner heller medlemmarna att sälja sin semester.

– Vi känner att för varje sommar som går blir klimatet lite hårdare, schemat lite tuffare. Man får extra nätter, pass som är tunga att kombinera. Kring allt vad detta betyder för de anställda görs inga riskbedömningar. Sommaren är som ett enda undantagstillstånd som man inte behöver räkna med i arbetsmiljösammanhang.

Likadan är erfarenheten i Skåne.

– Vi har begärt riskbedömningar av de här skälen på vissa håll, det är sällan arbetsgivarna gör dessa spontant, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

I mitten av maj saknades enligt arbetsgivaren 200 sjuksköterskor i Skåne inför sommaren. Enligt facket är det för lågt räknat. Värst är läget på akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus, som länge har haft stora bemanningsproblem. I år har personal också varnat för att det ser illa ut för flera andra avdelningar som dialysmottagningen och förlossningen.

– Det har inför sommaren planerats att dra in på totalt 408 vårdplatser. Då ska man komma ihåg att sjukhuset sedan i fjol redan har gjort en neddragning med 200 platser. Jag befarar att den här sommaren kommer att bli en av de svåraste hittills, säger Mats Runsten.

Redan i fjol fick personalen inom sjukvården i Region Skåne arbeta alldeles för mycket övertid, visade Vårdförbundet i Skånes genomgång. Den allmänna övertiden på 200 timmar per år överskreds i fler än hundra fall. Även den särskilda övertiden – som bara ska användas i undantagsfall och enligt lagen får vara högst 150 timmar per år och person – överskreds. Förbundet har stämt arbetsgivaren för detta.

Att personalen inte mår bra av att arbeta på det här sättet får Mats Runsten många rapporter om.

– De berättar att de blir slutkörda, uppe i varv, och har svårt att återhämta sig på den ledighet de har. En del måste jobba en blandning av dag- och nattskift och berättar hur de känner sig ständigt jetlaggade. Det blir också lätt en ond cirkel när man både är trött och får för bråttom och riskerar att göra fel. Patient­säkerheten hotas.

Hr-chefen: ”Vi ser över rutinerna”

Gudrun Berggren, hr-chef på Skånes universitetssjukhus, håller med om att det har funnits brister kring kontrollen på medarbetarnas övertid, och berättar att sjukhuset arbetar på lösningar:

– Varje chef måste bedöma om den person som man beordrar övertid eller som på frivillig basis tar extrapass har förutsättningar att utföra arbetet. Vi ser just nu över de administrativa rutinerna för att ge ett bättre stöd för cheferna att följa medarbetarnas arbetstid och övertid. Det händer tyvärr ibland att övertiden inte uppmärksammas på grund av bristfälliga system, säger Gudrun Berggren.

Här är riskerna

Stress, dygnsvila och semesterrätt.

•Stress – läs mer i Arbetsmiljöverkets AFS 2001:1 och skriften Systematiskt arbetsmiljöarbete mot stress.

•Regler för arbetstider och semester finns i kollektivavtal, arbetstidslagen och semesterlagen. På Arbetsmiljöverkets webbplats av.se finns frågor och svar om arbetstider, dygnsvila och rätt till semester.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö