Så lyckades hon stanna i drömyrket

2011-02-27 23:00 Lena Gunnars  

Drömjobbet som frisör gav Ninna Jonsson Claar astma. Det pep i bröstet och när hon färgade håret på kunderna blev det tungt att andas. Hon ställdes inför valet att sluta jobba - eller att kasta ut de giftiga produkterna.

<p>Ninna blandar till en hårinpackning i en svart skål. Hon ställer den framför en av speglarna i salongen på Karlavägen i Stockholm. För bara tre år sedan var det nära att hon lämnade yrket. Då drabbades hon av astma på grund av alla kemikalier.</p> <p>- Jag kände mig så ledsen, för jag trodde att jag skulle tvingas sluta, säger hon. </p> <p>I skolan var hon en av de där tonåringarna som visste precis vad hon ville jobba med. Direkt efter grundskolan sökte hon den treåriga frisörutbildningen. Och 1994 uppfylldes äntligen drömmen om en egen salong. </p> <p>Till en början var allt frid och fröjd. Men för några år sedan började hon oförklarligt ofta bli sjuk, fick bronkit, urinvägsinfektioner och lunginflammation. Penicillinkurerna avlöste varandra. Dessutom började hon tycka att konditionen blivit dålig. </p> <p>- När jag var ute och promenerade på vintern pep det i bröstet. Och på salongen kunde jag inte använda torrschampon, vissa hårsprejer och färgningar. Partiklarna är så vassa i torrschampon. Det är som att spreja slipdamm i luften, säger hon.</p> <p>Ninna utreddes av läkare, som kom fram till att hon hade ett försvagat immunförsvar. I samband med utredningen fick hon även diagnosen astma. Först då började hon förstå varför orken tröt när hon motionerade.</p> <p>- Jag tänkte aldrig på att det kunde röra sig om astma. Men det finns ju studier som visar att kemikalieanvändning kan leda till sådana symtom, säger hon. </p> <p>Läkarna avrådde henne från att utsätta sig för kemikalierna. Beskedet utlöste lite av en kris. Att sluta som frisör kändes inte som ett alternativ. Först funderade hon på att bli frisörlärare. Men sedan kom hon på idén att slänga ut de giftiga produkterna ur salongen. </p> <p>- Jag kom i kontakt med ett märke som två frisörer utvecklat. De hade också blivit sjuka och tagit fram en särskild färg där mängden av ett allergiframkallande ämne var betydligt lägre än i vanliga hårfärgningsmedel, säger Ninna. </p> <p>Och hälsoeffekterna lät inte vänta på sig. </p> <p>- Jag har helt klart blivit friskare sedan jag bytte ut produkterna, säger Ninna. </p> <p>Men hon upplever det som om frisörerna helt är i händerna på leverantörerna. </p> <p>- Vi får inte ärlig information eftersom de säger att deras produkter inte är farliga. </p> <p>Ninna medverkar i en studie på Karolinska institutet, som syftar till att ta reda på om föroreningar i hårfärgningsprodukter kan ge hälsoproblem. </p> <p>Något som Ninna är övertygad om.</p>

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö