Så klär sig brandmän

2012-10-21 23:00 Elisabet Örnerborg  
Kläderna ska skydda mot temperaturer upp till 1 000 grader. En del av värmen slår dock igenom skyddskläderna. Därför är det viktigt att underställen inte samlar fukt. Om de är av bomull riskerar brandmannen att få skållningsskador och i värsta fall dö av värmeslag. Foto: Scanpix

Brandmännens kläder måste skydda mot temperaturer mellan 700 och 1 000 grader.

Närmast kroppen helst ett underställ, exempelvis i tunn ullkvalitet som inte kliar.

På huvudet en luva av flamsäkert material som täcker huvud och hals och en bit av bröstet. Andningsmasken täcker hela ansiktet mot luvan. Ovanpå luvan en hjälm. Utanpå hjälmen kan branddräktens huva dras upp.

På fötterna yllesockor. Utanpå yllesockorna brandstövlar i läder eller gummi.

På händerna handskar i skinn eller syntet.

Branddräkten är oftast tvådelad, hängselbyxor och jacka (den går att ta på sig naken men underställ rekommenderas). Dräkten består av tre eller fyra lager brandsäkert tyg. Ett av skikten är ett membran som inte släpper in vattenånga (leder värme 31 gånger snabbare än luft). Jackan ska gå 20–30 centimeter ned på benen. I axlarna finns vadd för att undvika tryck.

Svarta eller gula ställ, gula för att skiten ska synas bättre. Brandmännens tidigare ylledräkt andades ut värme men blev tyngre. De nya dräkterna är täta och lättare, men blir varma när man släpar slangar och bär ut folk. Ju varmare kroppen blir, desto mer öppnar sig porerna och släpper in gifter. Kylvästar har prövats men blir tunga.

Svårt att hinna tvätta mellan utryckningarna

  • På Botkyrka brandstation finns en särskild tvättmaskin för att tvätta kläderna, vilket ska göras efter varje brand. Men det kan vara svårt att hinna mellan varje bilbrand (just bilbränder innebär mycket farliga ämnen) eftersom de är flera per natt.
  • Dubbla ställ finns inte heller till alla anställda, men det finns låneställ.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö