Så förebygger du handeksem

2022-09-15 07:53 Mattias Lahti Davidsson  
Skyddshandskar kan skapa handeksem. Foto: Martina Holmberg

Arbetsrelaterade handeksem är vanligare i yrken där man måste tvätta händerna ofta eller bära täta skyddshandskar. Eksemen kan vara kroniska men går att förebygga.

Rodnad, klåda, sprickor, sår och blåsor. Huden på händerna är känslig och kan ta skada i arbetsmiljön. Var tjugonde arbetsskada som godkänns av Afa Försäkring är eksem.

Det partsägda försäkringsbolaget har analyserat alla 361 fall av handeksem som godkänts som arbetsskada som har så kallat visandedatum åren 2011 till och med 2020. Orsakerna bakom kan grovt sorteras upp i två kategorier:

 • För mycket väta, antingen för att man står med händerna i vatten länge, måste tvätta händerna ofta eller ständigt bär täta skyddshandskar som blir svettiga inuti.
 • Kemikalier, bland annat i form av industrins beatbetningsvätskor och spillolja eller parfymer i schampo, skyddshandskar, tvål och handsprit.

De drabbade arbetar som undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter eller är industriarbetare. Även anställda i restaurang- och storkök samt frisörer och målare drabbas av handeksem, enligt Emil Askestad på Afa försäkrings analysavdelning.

- Det är en jämn fördelning mellan könen, vilket det oftast inte är när det gäller andra arbetsskador, säger han.

Afa Försäkring har finansierat en kunskapsöversikt om arbetsrelaterade handeksem i skriftserien Arbete och hälsa som ges ut av Göteborgs universitet. Den publiceras i september och fokus ligger på förebyggande åtgärder. Två bidragande forskare är Tove Agner och Niels Erik Ebbehøj, båda från Bispebjerg Hospital vid Köpenhamns universitet.

Enligt Tove Agner godkänner man i Danmark betydligt fler fall av handeksem som arbetsskada. År 2020, exempelvis, godkändes ungefär 1500 fall. Det är alltså fyra gånger fler fall på ett år än vad Sverige har haft på tio år. En förklaring kan vara att regelverken länderna emellan är olika. En annan att danska läkare är skyldiga att rapportera misstänkta arbetssjukdomar. Ytterligare en intressant skillnad är att kvinnor tydligt dominerar den danska statistiken medan de svenska fallen uppvisar en jämn fördelning mellan könen.

Omkring 60 procent av fallen beror på miljöfaktorer och övriga beror på ärftlighet, enligt Tove Agner.

- Det är inte en sjukdom du dör av utan snarare en som du dör med eftersom den ofta är kronisk, säger hon.

Men enligt kollegan Niels Erik Ebbehøj kan arbetsrelaterade handeksem förebyggas. Det är delvis en fråga om utbildning och något som såväl yrkesutbildningar som arbetsplatser borde satsa på.

Vid sidan av tidig utbildning måste arbetsgivare tillhandahålla hudkräm och skyddshandskar, enligt Niels Erik Ebbehøj. Han rekommenderar även att man begränsar ”wet work” det vill säga arbetsmoment där händerna utsätts för konstant väta till mindre än två timmar per dag.

 

 

 

Tio åtgärder mot arbetsrelaterade handeksem

 

 • Skydda händerna med täta skyddshandskar vid våta arbetsmoment
 • Använd skyddshandskarna så kort tid som möjligt
 • Skyddshandskar ska vara torra och rena inuti
 • Om skyddshandskar används längre än 10 minuter bör de kompletteras med bomullshandskar inuti
 • Vid handtvätt, använd ljummet vatten och torka dig noga efteråt
 • Tvätta endast med handsprit om händerna inte är uppenbart smutsiga
 • Bär inte ringar i arbetet
 • Använd handkräm dagligen som är fet och oparfymerad
 • Var försiktig även i hushållsarbetet hemma
 • Bär varma handskar när det är kallt ute

Källa: Köpenhamns universitet

Mattias Lahti Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö