Så borde skolor förebygga farligt våld

2022-06-23 10:45 Johanna Kronlid  
Säkra rum kan skydda elever och lärare från farliga inkräktare.

Mimmi von Troil har ett kall – att säkra svenska skolor från hot och våld.

SKOLSKJUTNINGAR. Den senaste tiden har flera allvarliga skoldåd drabbat Sverige. Morden i Kronogårdsskolan, morden på Malmö Latin och hoten i en skola i Kristianstad. Dessutom sker dödsskjutningar utanför skolor i förorterna då och då.

För Mimmi von Troil började funderingarna när hennes barn i svenska skolan. Själv hade hon vuxit upp i engelska och amerikanska skolor. Där är säkerhetstänket rigoröst. Hon märkte snabbt skillnaderna i Sverige.

- Då var jag bara en engagerad mamma. I Sverige fanns i princip inga planer att skydda eleverna. Varken i skyddsövningar eller i planeringen av skolbyggnader, säger Mimmi von Troil.

Hon började forska. Hon kontaktade skolmyndigheter i Frankrike, USA och Storbritannien. Hur tänkte de? Sedan bombarderade hon Skolverket, Rikspolisstyrelsen och politiker med frågor och förslag.

Nu är von Troil generalsekreterare för intresseorganisationen  IV - Idéburen välfärd, en nationell bransch- och intresseorganisation som samlar idéburna organisationer och företag inom vård, omsorg och utbildning.

I den rollen föreläser hon bland annat om säkerhet i förskolor och skolor.

Det handlar om det systematiska arbetsmiljöarbetet. Mimmi von Troil påpekar att riskbedömningar bör vara en del av alla arbetsplatsträffar. Det måste finnas tydliga planer för ”före”, ”under” och ”efter”. Vem har ansvar för att ringa 112? Vem räknar barnen? Vem har koll på barn med funktionsnedsätting?

Det handlar både om yttre hot, det vill säga en gärningsman tar sig in på skolan. Samt inre hot, en elev är hotfull. Även möjligheten till smitta bör diskuteras och planeras inför. Inte bara covid-19.

- Hur hanterar man att halva personalen slås ut av vinterkräksjuka? Tänk om bespisningspersonalen insjuknar? Finns det färdiga pizzor i frysen?

Fler frågor som bör ställas, enligt von Troll:
 

- Hur agerar vi när vi får en orosanmälan om en elev? Kanske borde vi gå upp i högriskläge? säger Mimmi von Troil och betonar samtidigt att det inte handlar om att gå omkring och vara rädda.

- Men ”det händer inte här- mentaliteten” präglar fortfarande Sverige. Trots Drottninggatan, sprängningen av tyska ambassaden, den planerade kidnappningen av Anna-Greta Leijon, morden på Anna Lindh och Olof Palme. Och den senaste tidens tre skoldåd -  trots allt detta tror vi fortfarande att Sverige består av röda stugor med idylliska vita knutar.

 

Johanna Kronlid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö