Rutiner för att hantera snattare stoppas

2021-11-15 14:18 Lennart Lundquist  
Skyddsombudet stoppar snatterirutiner på enCoop-butik i Aspuden Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Arbetsgivarens rutiner ger anställda rätt att använda våld när snattare upptäcks. En farlig rutin anser skyddsombudet som har satt stopp för den.

Handels skyddsombud stoppar en rutin på  Coop vardagshandel i Aspudden eftersom den anses utgöra en fara för liv och hälsa. Butiken stoppas från att använda rutinerna för hur stöld och snatterier ska hanteras av de anställda. I skyddsombudets framställan till Arbetsmiljöverket beskrivs rutinerna. Där står det bland annat att det är upp till personalen att bedöma om den som ertappas med att snatta ser särskilt farlig ut. De anställda förväntas också bedöma om brottet som snattaren begår kan leda till fängelse.

En representant för arbetsgivaren har också skrivit på att de mottagit skyddsombudets framställan.

Skyddsombuden beskriver också att arbetsgivaren ger personalen rätt att använda våld när en snattare ertappas.

”Rutinen som arbetsgivaren innebär en mycket stor risk för liv och hälsa för de anställda. Arbetsgivaren överlämnar ansvar för situationen till den anställde och hänvisar till RB 24.7 som handlar om att civila kan ingripa”, skriver skyddsombudet.

I Rättegångsbalken 24.7 skriver lagstiftaren:

”Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till närmaste polisman.”

”Dessa rutiner är inte på något sätt förenliga med en god och säker arbetsmiljö. Vi anser att dessa arbetsuppgifter inte ska tillämpas i butiken samt att arbetsgivaren ska upprätta nya rutiner där man tydligt avråder från ingripande eller konfrontation. Arbetsgivaren ska se till att vakter dagligen besöker butikerna som är drabbade av snatterier”, skriver skyddsombudet.

Läs mer: Häng med i höst: Beställ Arbetarskydds nyhetsbrev

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö