Råttor tar över

2022-11-24 11:24 Leif Holmkvist  
Råttor på arbetsplatser är inte helt ovanligt. I Göteborg lades nyligen ett skyddsstopp. Djuret på bilden är fotograferat i ett annat sammanhang. Foto: AFP

SKADEDJUR. En stor råtta klättrade upp i barnvagnen och in i skötväskan på en bygglekplats i Göteborg. Skyddsombudet stängde arbetsplatsen. I Köping är en skola stängd sedan råttor kommit in via ventilationen.

Alla vill ha det varmt och skönt på vintern, även våra fyrbenta vänner. När kylan slår till söker sig även gnagare inomhus om de kan. Eller försöker boa in sig i en mjuk och varm skötväska i en barnvagn.

På Hisingen i Göteborg finns en parklek med en så kallad bygglekplats där barnen kan få utlopp för sin energi och skaparglädje. Men härom veckan upptäckte en besökare en råtta i skötväskan som låg i barnvagnen. Det var inte första gången råttor upptäckts på bygglekplatsen.

”Problemet är främst utomhus och råttorna blir mer och mer orädda för människor och rör sig närmare personer som är utanför bygglekplatsen”, skriver skyddsombudet som stoppade arbetet på bygglekplatsen.

”Vi är oroliga för att ett barn kan bli biten av en råtta och kan inte skydda besökare från råttorna som rör sig fritt och öppet på utsidan av bygglekplatsen.”

Det är inte ovanligt att råttor ställer till problem på jobbet. De kan gnaga på elledningar och förirra sig in i mekaniska system som fläktar. Det är vad som hänt på Nyckelbergsskolan i Köping, där skyddsombudet larmat om att råttor på vintern tar sig in via imkulvertar och ventilationstrummor.

Men Nyckelbergsskolan har fler problem än råttinvasionen:

Det luktar illa och personalen misstänker att det finns mögel. Det är tungt att andas, de anställda får huvudvärk, rinnande ögon och snuva. Det finns fuktfläckar på innertaken på flera ställen.

”På vintern är det för kallt och på sommaren allt för varmt. På vintern kan det vara 16 till 18 grader och på sommaren över 30 grader. Ni behöver anlita sakkunnig expert för att kontrollera ventilationen, fukt och mögel och luktproblem”, skriver skyddsombuden i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

Dessutom sjunker marken under skolan varpå det plötsligt uppstår hål och sprickor på skolgården, vilket har lett till fallskador.

Leif Holmkvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö