Rätt anställning ger färre tvister

2012-12-16 23:00 Elisabeth Vene  

Höstens varselvåg kommer att öka antalet turordningstvister. Mycket smärta och kostnader kan undvikas om arbetsgivaren har gjort rätt från början, säger arbetsrättsadvokaten.

Det blir ofta diskussioner kring turordningsregler. Vem ska få vara kvar, när företagen varslar i kristid? Ofta vill arbetsgivaren ha kvar vissa personer, som inte har varit anställda så länge. Det gäller att lägga upp en plan som facket accepterar.

– Arbetsgivarna måste bli bättre på att tänka hela vägen fram. Det är de generellt sett ganska dåliga på, säger Jessica Stålhammar som arbetar som arbetsrättsadvokat på Gärde Wesslau Advokatbyrå.

Det är relativt vanligt att arbetsgivare gör upp med facket om avtalsturlistor. När det blir tvist är det oftast en uppsagd person, som säger sig ha tillräckliga kvalifikationer för tjänsten ifråga. Domstolen prövar om det är turordningsbrott eller ej. Det kan handla om utbildning, hur annonsen såg ut när man sökte personen alternativt den nya kravprofilen. Arbetsgivaren får tåla en utbildningstid på 3–4 månader. Ofta är utgången svårbedömd, säger Jessica Stålhammar.

– Man ska orka driva en sådan här process också, många tänker att jag tar hellre en påse pengar, man ska vara ganska stark för den här typen av utmaningar. Det märker jag på mina klienter som ringer ibland för att ventilera sina känslor, det går ut över familjen.

Ett annat område där arbetsgivare måste bli bättre är att skriva papper när de tar in folk. Särskilt småföretagare syndar mot detta, tänker att det där gör jag sedan.

– De inser inte att så fort folk börjar arbeta blir de anställda. Det krävs saklig grund för uppsägning om man vill bli av med dem sedan, säger Jessica Stålhammar.

En annat typiskt misstag är att arbetsgivare förlänger en provanställning, kanske för att testa den enskilde medarbetaren ytterligare en tid. Så kan man inte heller göra. Då övergår den till en tillsvidareanställning.

– Det är vanligt att sådana här tvister uppstår, säger Jessica Stålhammar.

Den allra vanligaste orsaken till att arbetsgivare vill bli av med medarbetare är för att dessa missköter sig. Kommer för sent, inte kan samarbeta, underpresterar eller har missbruksproblem. Då kan man inte bara säga upp, poängterar Jessica Stålhammar. Den arbetsgivare som struntar i reglerna om att varna, omplacera, skicka på kurs, skaffa konfliktkonsult eller vad fallet kräver, riskerar att förlora i domstol.

– Det kan bli dyrt. Helst ska man ta hjälp av sin advokat eller någon som är med i ett arbetsgivarförbund, så att det blir rätt ordning med att varsla facket, underrätta den anställda och förhandla, råder Jessica Stålhammar.

Ungefär 600 tvister om året av den här typen avgörs i domstol. Inte mycket med tanke på hur många arbetsplatser det finns. Men det visar inte hela bilden. I Jessica Stålhammars praktik träffar parterna förlikning i åttau002Dnio fall av tio, en representativ siffra, tror hon.

– Jag råder nästan alla klienter att nå en förlikning, det är bäst för alla parter att slippa hamna i domstol. Det finns alltid en risk att förlora, man måste visa att man har rätt. Vittnen kan ljuga, fastän de vittnar under straffansvar.

Advokaten om arbetsrätten:

Personliga skäl. Cirka 600 uppsägningstvister avgörs varje år i domstol.

Turordningstvister. Arbetsgivarna är generellt sett dåliga på att tänka hela vägen fram när det gäller att komma överens med facket om avsteg från Las. Turordningstvister är svårbedömda.

Anställningsformen. Gör mallavtal, låt en jurist kolla. Det ska framgå om det gäller allmän visstids-/prov-/säsongsanställning, vikariat eller 67-plussare. Timanställning är ingen anställningsform, det är en sysselsättningsgrad.

Sociala medier. Gör en policy. Tänk på att förbud knappast lockar unga. En handbok med klädkod och hur man uppför sig i olika situationer är smidigt.

Diskriminering. Åldersdiskriminering ökar, kön och graviditet är fortfarande vanligast. Nya lagar är att vänta.

Sex former av anställning

  • Tillsvidareanställning.
  • Allmän visstidsanställning. Man kommer överens om en period. Kan normalt sett inte säga upp, gäller båda parter. Kan förlängas i upp till två år.
  • Provanställning.
  • Säsongsanställning.
  • Människor över 67.
  • Vikariat.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen