Personal får inte lyfta för tunga paket

2013-02-01 09:28 Lena Gunnars  

UPS Sweden förbjöds av Arbetsmiljöverket att hantera paket på sitt arbetsställe i Västerås. Företaget överklagade beslutet, men Förvaltningsrätten i Karlstad håller med Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket fattade beslut om att förbjuda UPS Sweden att hantera paketen i februari för två år sedan. För att verksamheten skulle kunna återupptas krävde Arbetsmiljöverket att personalen skulle förbjudas att lyfta över axelhöjd och under knähöjd i paketbilarna. Omöjligt att infria, hävdade företaget.

Arbetsmiljöverket krävde även att paket som väger mindre än 15 kilo måste vara lätta att greppa för att få lyftas utan tekniska hjälpmedel och att tyngre paket än så inte fick hanteras manuellt. Dessutom måste företaget alltid informera personalen om hur mycket ett paket väger och om paketets andra egenskaper.

"Vikten finns angiven på fraktsedeln, men egenskaper som tyngdpunkt kan ändras under transporten", menade företaget.

Företaget överklagade Arbetsmiljöverkets beslut till Förvaltningsrätten i Karlstad. Men Förvaltningsrätten håller med Arbetsmiljöverket om att de fyra kraven måste uppfyllas.

Företaget överklagade domen till kammarrätten som inte gav prövningstillstånd. Detta beslut överklagades av företaget, men inte heller Högsta förvaltningsdomstolen gav prövningstillstånd.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen