Pensionssystemet<br/>gynnar män

2012-10-30 11:15 Elisabet Örnerborg  

Lågutbildade män gynnas av den allmänna pensionen i förhållande till kvinnorna. Det beror på att männen tjänar mer. Gapet minskar när kvinnor skaffar sig utbildning. Men om tjänstepensionen räknas in ökar männens försprång igen.  

Institutet för Framtidsstudier har på regeringens uppdrag analyserat mäns och kvinnors olika pensioner. Forskaren Jovan Zamac presenterade nyligen resultatet i rapporten "Kön och pension – utfall i det nya pensionssystemet". Analysen visar att genomsnittsinkomsten för kvinnor med en viss utbildningsnivå ligger på samma nivå som för män med en lägre utbildning, vilket påverkar pensionen.

Könsskillnaden i den allmänna pensionen är starkt beroende av utbildningsnivån. Pensionsgapet mellan kvinnor och män minskar med ökad utbildningsnivå. Men när tjänstepensionen räknas med ökar pensionsgapet mellan kvinnor och män, framför allt för de högutbildade.

– Gapet till männens pensioner blir då nästan lika stort som mellan pensionen för lågutbildade kvinnor och män, säger Jovan Zamac.

Det beror på att det finns ett tak i det allmänna pensionssystemet som drabbar de högutbildade männen. Medan lågutbildade – både män och kvinnor – hamnar under taket. Tjänstepensionen kompenserar sedan för inkomstbelopp över taket.

– Högutbildade kvinnor har inte lika höga löner som högutbildade män. De får därför lägre tjänstepension är män, säger forskaren Jovan Zamac.

Jovan Zamac har lämnat rapporten till socialdepartementet, där tas den om hand av den parlamentariskt tillsatta pensionsutredningen.

  

---

För dig som prenumerant, logga in för att läsa fler artiklar:

Läs mer: Miljoner ska lyfta kvinnors jobbmiljö

Läs mer: Fler raster gynnar äldre på arbetsplatserna

---

Prenumerera på Arbetarskydd

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen