Osa:n räckte inte för kraven

2021-03-29 14:24 Birgitta Ländin  
Föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4. Foto: Karin Nilsson

AVSLAG. Det fanns inte stöd för skyddsombudets krav i osa:n. Det ansåg både Arbetsmiljöverket och förvaltningsrätten.

Ett skyddsombud hade begärt att Arbetsmiljöverket skulle ingripa mot arbetsgivaren Oxelösunds kommun och förhållandena på ett korttidsboende. Med hänvisning till Arbetsmiljöverkets föreskrift, AFS 2015:4, om organisatorisk och social arbetsmiljö krävde skyddsombudet att verket skulle ställa långtgående krav på arbetsgivaren om att arbetsuppgifter skulle plockas bort, och att tidmätningar skulle göras på arbetsplatsen.  

Läs mer: Undermålig utredning kan vara brott mot arbetsmiljölagen

Arbetsmiljöverket har fört en dialog med arbetsgivaren och konstaterat att riskbedömningar har gjorts och handlingsplaner utarbetats. De mer specifika och långtgående kraven ansåg verket sig inte ha stöd i lagen för. Skyddsombudet överklagade till Förvaltningsrätten i Linköping, som i december avslog överklagandet. Rätten delar alltså Arbetsmiljöverkets uppfattning att det inte finns lagstöd för verket att peka ut särskilda lösningar för att minska stressen på en arbetsplats, som att kräva att vissa specifika uppgifter ska tas bort. Nu har domen vunnit laga kraft.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö