Offrades av facket

2013-05-19 23:00 Elisabet Örnerborg  
Athavan Punniamurthi har stämt företaget Orbit One som han blev uppsagd från. Foto: Christian Rehn

Athavan Punniamurthi sades upp när hans arbetsgivare minskade personalstyrkan i somras. Trots lång anställningstid hamnade han på avtalsturlistan. Han har inte fått veta varför just han fick gå.

Så länge fack och arbetsgivare kan gå emot lagen med en avtalsturlista är Las inget skydd för anställda, säger Athavan Punniamurthi.

Han hade varit anställd längre än flera av dem som fick vara kvar. Ändå var det han, som hade lärt upp de andra, som fick gå när elektronik­företaget Orbit One minskade sin personalstyrka. Han har stämt företaget till tingsrätten. Han anser att han särbehandlades när han sades upp på grund av arbetsbrist. Varken facket, han är medlem i IF Metall, eller DO stöder honom.

Han var på semester utomlands när företaget fattade beslutet. Fastän han var i kontakt med företaget under semestern fick han inte veta något förrän han kom hem. Några dagar senare kallades han och de andra till matsalen där de fackliga företrädarna meddelade att de nu var överens med företaget.

– Jag var inte orolig. Ingen enda på företaget kunde tro att jag skulle få sparken.

Men det var just vad han fick och utan förklaring. Det var kränkande.

IF Metalls jurist Darko Davidovic anser att det hör till god ton att tala om för medlemmarna varför de hamnat på listan.

– IF Metalls inställning i frågan är att facket ska informera de uppsagda om varför just de får gå. Om man gör en avtalsturlista som man inte kan stå för ska man inte göra den heller, säger han.

Professorn i civilrätt Kent Källström anser tvärtom att det är bäst att de olika aspekterna som diskuterats när listan gjordes inte kommer fram. Det är oftast bättre för den enskilda att bara ha uppgiften att uppsägningen orsakades av arbetsbrist.

Hur det går i tingsrätten är osäkert. Var det en avtalad lista är Athavan Punniamurthis utsikt att vinna liten. Det är en annan sak om listan bara är ett förhandlingsprotokoll.

Avtalsturlista

  • Arbetsgivare kan säga upp personal på grund av personliga skäl, fast först efter att ha gett den anställda en chans att bättra sig och efter att ha försökt hitta andra arbetsuppgifter åt honom eller henne.
  • Arbetsgivare kan också, som i det här fallet, säga upp på grund av arbetsbrist. Enligt anställningsskyddslagens bestämmelse om turordning (paragraf 22) ska den sist anställda sägas upp först. Men den paragrafen kan förhandlas bort av arbetsgivare och fack med en avtalsturlista som inte behöver följa sist-in-först-ut-principen.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö