Tidningen

”Oerhört tydligt att lagstiftning är en fantastisk drivkraft”

Martin Jefflén konstaterar att chefen ofta representerar arbetsgivaren och är motparten för fackliga organisationer. Men att det är lätt att glömma att chefer oftast även är arbetstagare.
I Bryssel är det på grund av pandemin utegångsförbud mellan klockan 22.00 och 06.00 och bara tillåtet att ta emot en till två gäster i hemmet. ”Livet är som en ständig karantän”, säger Martin Jefflén som har flyttat hem kontoret till gästrummet hemma i lägenheten.

Han är chefernas röst i Europa. De senaste åren har Martin Jefflén arbetat intensivt för att göra det lättare att larma om missförhållanden på europeiska arbetsplatser. När EU nu har antagit visselblåsardirektivet vill han förbättra den psykosociala arbetsmiljön.

Publicerad

I oktober 2013 valdes Martin Jefflén till ordförande för Eurocadres, den europeiska fackliga organisationen för chefer och specialister i Europa. Samma år antog organisationen ett program där en viktig punkt var att lobba för ett EU-direktiv om visselblåsarskydd. Kampanjarbetet har gett resultat. I oktober förra året antog Europaparlamentet och ministerrådet visselblåsardirektivet, som ska skydda dem som slår larm om brott mot unionsrätten på sina arbetsplatser.

Läs hela artikeln

Prenumerera på Arbetarskydd Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 3 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →