Nytt verktyg räddar Vasa – och axlarna

2015-06-12 06:45 Ulla Karlsson-Ottosson  
Skeppstimmerman Monika Ask byter ut de sex tusen gamla rostiga bultarna som sattes in 1961 efter att orignalbultarna rostat bort. I början av 2018 ska samtliga 5 000 bultar i nationalklenoden vara ersatta. Foto: Henrik Montgomery/TT

BELASTNINGSSKADOR. Gammalt skepp kräver ny teknik för att inte skada timmermännen.En ny bultdragare har blivit räddningen mot belastningsskador.

Efter ett kortare uppehåll tar bultbytet i regalskeppet Vasa fart på nytt. En nyutvecklad bultutdragare gör det möjligt att komma åt bultarna under skrovet. Arbetet har pågått sedan 2011. Ännu återstår många bultar och dit hör de runt 2 000 som sitter under skrovet och inombords. Där får inte den 80 kilo tunga utdragare som använts hittills plats.

Bultarna inombords går visserligen att få bort genom att använda slägga och borrhammare. Men den metoden har blivit ett arbetsmiljöproblem bland timmermännen som fått ont i axlarna och riskerar belastningsskador. Behovet av en ny utdragare blev därför plötsligt akut. Men liksom det mesta som handlar om Vasa finns inte någon passande på marknaden.

Anders Ahlgren, ingenjör på Vasa­museet, löste problemet tillsammans med Vasas timmermän genom att utveckla en egen bultutdragare.

– Det är väldigt trångt under skeppet. Här får inte den tidigare bultutdragaren, där en enda kraftig kulspindel drar bulten efter sig, plats. Därför har vi använt en konstruktion där två mindre kulspindlar drar ut bulten mellan sig.

Lösningen med dubbelväxeln har tagits fram tillsammans med en extern firma. Genom att använda en borstlös servomotor har drivningen av bultut­dragaren också kunnat hållas ned i storlek.

En annan utmaning var att få plats med den del som greppar runt bultskallen, som finns i fyra till fem dimensioner.

– Det ska hålla också. Bultutdragaren ska klara av att dra laster på upp till fem ton.

Hela processen måste dessutom ske så tyst som möjligt. Bultbytet sker samtidigt som Vasamuseet är öppet och ljudet får inte överrösta guiderna eller störa besökarna.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö