Nytt verktyg kan rädda unga från invaliditet

2014-03-28 07:00 Elisabeth Vene  

Forskare har lyckats bygga ett verktyg som man kan använda hela arbetsdagen, utan att riskera vibrationsskador.<br>– Ett genombrott, säger vibrationsforskaren Hans Lindell på Swerea IVF. I sommar ska verktyget testas i stenindustrin.

En femtedel av alla fall av medicinsk invaliditet bland män som Afa Försäkring har godkänt som arbetssjukdom kommer av vibrationer. En del drabbade är unga, inte ens 30, med men för livet och helt utslagna från jobbet.

– Problemet är onödigt. Det går att tillverka maskiner som inte vibrerar, säger Hans Lindell. Han är civilingenjör och forskare på industriforskningsinstitutet Swerea IVF, som blev uppvaktat av de tre ledande stenindustrierna. De hade fått nog av vibrationsskadorna. Branschen är allra värst, med 15 gånger fler fall av medicinsk invaliditet än genomsnittet.

Tillsammans med de tre stenföretagen och pengar från Afa drog forskarna i gång ett projekt för att dämpa vibrationerna. Man passade på att fixa den urusla ergonomin, bullret och dammet och byggde drömmaskinen i tätt samarbete med användarna.

Men bra maskiner räcker inte, det behövs en ny standard också. Dagens standard är baserad på den begränsade mätteknik som fanns på 1970-talet. Vibrationsfrekvenser över 1 250 hertz tas inte hänsyn till över huvud taget.

– Vi tror att bristen i standarden ligger bakom många av vibrationsskadorna, säger Hans Lindell.

Swereas dämpningsmetod kan användas till alla verktyg där vibrationerna går fram och tillbaka, typ kolv som slår på något. De nya verktygen blir både lättare och inte speciellt mycket dyrare, enligt Hans Lindell.

Han säger att det inte finns några riktigt bra maskiner i dag, så det gäller att få med maskintillverkarna. Men att det inte finns någon press på dem att hålla nere vibrationerna.

– Området är oerhört eftersatt. Om tjänstemän och vd:ar hade fått vita fingrar av att hålla i mobiltelefoner hade vibrationsskadorna fått en helt annan uppmärksamhet.

Själva lagstiftningen utifrån den bristfälliga standarden är bra, det tycker både Hans Lindell och arbetsmiljömedicinarna. Problemet är att den inte följs.

– Många företag hörde av sig till oss när EU-direktivet kom med strikta gränsvärden 2005. De trodde att de inte skulle kunna använda sina gamla maskiner. Men då det visade sig att ingen kontrollerar direktivet och att det dessutom är så svårt att mäta, rann det ut i sanden.

 

Branscher med mycket vibrationer

• Byggindustrin

• Stenindustrin

• Gjuterier

• Betongindustrin

• Stålindustrin

• Bilverkstäder

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen