Nya skarpa förslagen för arbetsskadeförsäkring

2017-06-19 00:00 Karin Nilsson  
”Vår arbetsskadeförsäkring nyttjas alltmer men det är ett ojämställt utnyttjande”, sa socialförsäkringsminister Annika Strandhäll när hon tog emot utredningen om arbetsskadeförsäkringen i början av april. Foto: Claudio Bresciani/TT

ÖVERSIKT. Arbetsskadeförsäkringen behöver bli mer jämställd och rättssäker. Nu har utredaren lagt fram förslag för regeringen.

Det kommer att bli enklare för kvinnor att få den nya ersättning som utredare Ingrid Petersson, generaldirektör för det statliga forskningsrådet Formas, föreslår i en ny utredning om arbets­skadeförsäkringen. Den nya ersättningen kallas för rehabiliteringspeng vid arbetsskada och föreslås kunna betalas ut i max tolv månader medan rehabilitering pågår. Krav på inkomstnedsättning eller varaktighet som är grundläggande krav för att få livränta behövs inte. Ingrid Petersson påpekar att det gör att fler kvinnor får rätt till den föreslagna ersättningen.

Ingrid Petersson lämnar en lång lista med förslag. Bland annat behövs det mer forskning om arbetsskador, särskilt om hur arbetsmiljön påverkar hälsan och välbefinnandet i kvinnodominerade yrken.

Bättre underlag för bedömningen om rätt till livränta behövs också, liksom att det behöver bli tydligare vad som gäller vid psykiska och psykosomatiska skador. Arbetsskador som beror på smitta ska inte längre regleras särskilt utan bedömas som övriga arbetsskador.

Utredaren vill att Socialstyrelsen ska ta fram en gemensam syn på kunskapsläget inom alla delar av arbetsskadeförsäkringens område för att stödja Försäkringskassans bedömningar.

Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, ska fortsätta att sammanställa kunskap om arbetsmiljöns betydelse för uppkomsten av arbetsskador.

Ingrid Petersson säger att hon skulle ha kunnat lämna mer radikala förslag men konstaterar att de också ska gå att genomföra.

– Vi tycker att det är dags att se över hela arbetsskadeförsäkringen i ljuset av det föränderliga arbetslivet. Det behovet tror jag kommer att öka framöver, säger hon.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö