Nanopartiklarna är det nya asbesthotet

2010-11-04 23:00 Ulla Karlsson-Ottosson  

Kläder som aldrig luktar svett, fönster som aldrig behöver putsas, extremt tåliga golfklubbor. Allt är nanopartiklarnas förtjänst. Men bland forskarna växter oron - de som hanterar vissa nanopartiklar riskerar att få samma skador som av asbestfibrer.

<p>Heltäckande skyddskläder, handskar, visir och dragskåp med speciell ventilation. När en burk med nanopartiklar ska öppnas råder stränga säkerhetsföreskrifter. Här, på Institutet för miljömedicin på Karolinska institutet, tar forskarna inga risker.</p> <p>- Det finns studier som tyder på att nanopartiklar kan ha skadliga effekter på människan, säger Bengt Fadeel, professor i inflammationsforskning vid Karolinska Institutet.</p> <p>De pyttesmå partiklarna har många nya och åtråvärda egenskaper. Självrengörande fönster, superstarka och lätta kompositer samt kläder som aldrig luktar svett är bara ett axplock av allt de kan åstadkomma.</p> <p>- Genom att använda nanopartiklar vill tillverkningsindustrin komma åt nya och oväntade egenskaper. Därför är det inte otroligt att partiklarna även har biologiska effekter som vi inte känner till.</p> <p>Bengt Fadeel och hans forskarkolleger arbetar därför intensivt med att hitta svaret på hur olika typer av nanopartiklar påverkar kroppens celler.</p> <p>- Det är en viktig arbetsmiljöfråga för dem som hanterar materialet i fabrikerna. Men det är också viktigt för alla som arbetar med framställning av nanomaterial i labbet, säger han.</p> <p>I dag framställs nanopartiklar av titandioxid, zinkoxid, silver och kolnanorör i stora mängder. Tillverkningen sker huvudsakligen vid fabriker i Kina, Japan, USA, Tyskland och Frankrike. Ännu så länge tillverkas bara mindre mängder i Sverige, och då på forskningslabb och branschinstitut. Men det finns även företag som köper in och använder nanomaterial i olika produkter.</p> <p>Kan man säga att nanopartiklar är farliga?</p> <p>- Vi tror att vissa partiklar kan vara det, ja. Det gäller framför allt kolnanorör som till sin form och styvhet påminner om asbestfibrer, säger Bengt Fadeel.</p> <p>Flera djurstudier som publicerats de senaste åren visar att de avlånga och styva rören precis som asbestfibrer kan sticka genom lungvävnaden och komma in i det cellager som klär insidan av bröstkorgen. Där ger de upphov till kraftiga inflammationer och bindvävsomvandling. </p> <p>- Frågan är om de också kan ge upphov till lungcancer, på samma sätt som asbestfibrer.</p> <p>Om det är så vet forskarna ännu inte. Men teknikutvecklingen måste gå hand i hand med säkerhetstänkandet, anser EU. De har därför startat ett antal nanoprojekt. Dit hör projektet Nanommune, som ska reda ut hur partiklarna påverkar vårt immunförsvar. Ett annat projekt är Nanodevice som koordineras ifrån Finland och som ska få fram bättre och känsligare mätutrustning. Bägge är ett måste för att myndigheter i framtiden ska kunna sätta upp gränsvärden. </p> <p>- Vi vill inte att det ska utbryta en nanohysteri. Vi måste lära oss att hantera dem och minimera risken för exponering.</p>

Produkter med nanoinnehåll

 • Racketar
 • Cyklar
 • Skidor och hockeyklubbor
 • Tennisbollar
 • Fyllmedel i gummidäck
 • Filter för luftrening av tilluft till motorer
 • Sockor, sulor, förband
 • Ytbeläggningar: bilar, kakel, sten, glas, textil
 • Färg och plast
 • Solskyddskräm
 • Tandkräm
 • Papperskemikalier
 • Ytbeläggningar för skydd och självrengörande effekt på bilar, kakel, sten, glas, textil och läder

Osynlig för blotta ögat

En nanopartikel är mellan 1 och 100 nanometer (miljarddels meter) stor. Det betyder att de är så små att de kan ta sig in i cellerna och reagera med proteiner och andra biologiska strukturer.

Långt ifrån alla nanopartiklar framställs avsiktligt av människan. De finns bland annat också i röken från bränder och bildas vid förbränning i motorer. Det gör att höga halter nanopartiklar kan finnas i luften vid hårt trafikerade gator.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö