Nano i badrumsskåpet måste märkas ut

2011-02-17 15:25 Ulla Karlsson-Ottosson  
Från och med 2013 måste alla produkter som innehåller tillverkade nanopartiklar, som inte brys ner i kroppens vävnader eller i naturen, ha det utskrivet i innehållsförteckningen. Foto: Scanpix

Allt fler hygienprodukter innehåller nanopartiklar. Men innehållsförteckningen avslöjar inte vilka . Det ska det bli ändring på med nya EU-regler.

Tandkräm, solkrämer, schampo och smink. Allt fler hygienprodukter innehåller partiklar som är så små att de kallas nanopartiklar. Det betyder att de är mellan 1 och 100 nanometer i diameter. När ett material kommer ner i så små dimensioner får det ofta nya och eftertraktade egenskaper som kan förbättra många produkter. Problemet är bara att forskarna ännu inte är helt säkra på om de också har hittills okända biologiska effekter.

Idag behöver tillverkare av hygienprodukter och smink inte uppge om de använder nanopartiklar i sina produkter. Det gör det svårt för oroliga konsumenter att välja bort dem.

Men snart blir det tuffare tag för tillverkarna. Från och med 2013 måste alla produkter som innehåller tillverkade nanopartiklar, som inte brys ner i kroppens vävnader eller i naturen, ha det utskrivet i innehållsförteckningen. Ordet nano ska då stå efter ämnesnamnet.

- Företag som vill använda sig av nanomaterial i en hygienprodukt måste dessutom få det förhandsgranskat av den vetenskapliga kommittén i EU, säger Monica Tammela, enhetschef för kosmetika och hygienprodukter på Läkemedelsverket.

Idag räcker det med att den som tillverkar produkten har säkerhetsdokument tillgängliga för granskning ifall myndigheterna skulle kräva det. 

Tycker du att det är ett problem att det inte finns någon märkning av produkter som innehåller nanopartiklar idag?

- Det verkar finnas ett stort intresse från konsumenter och andra att få reda på det, och utifrån det kan man säga att det är en brist.

Osynlig för blotta ögat

En nanopartikel är mellan 1 och 100 nanometer (miljarddels meter) stor. Det betyder att de är så små att de kan ta sig in i cellerna och reagera med proteiner och andra biologiska strukturer.

Långt ifrån alla nanopartiklar framställs avsiktligt av människan. De finns bland annat också i röken från bränder och bildas vid förbränning i motorer. Det gör att höga halter nanopartiklar kan finnas i luften vid hårt trafikerade gator.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö