Mysigt, högljutt – och risk för fylle-mejl

2013-11-17 23:00 Elisabeth Vene  

Nu tänds adventsljusstakarna och eftermiddagskaffet byts ut mot glögg. En enda mugg kan faktiskt påverka arbetsförmågan.

et är lätt att tänka bort alkohol­innehållet i glögg. Det är sött och varmt och kryddigt, nästan som en efterrätt. Men en mugg vinglögg motsvarar ett standardglas vin och ger samma effekt.

– Många uppfattar vin som harmlöst. Nästan alla patienter jag träffar säger att de aldrig dricker sprit. Vin är en fin dryck, lite kulturell. Men det skyddar inte mot de vanliga följderna. Det handlar om mängden alkohol, även när den är utspädd i vin och öl eller glögg, säger professor Sven Andréasson, överläkare på Beroende­centrum i Stockholm.

När man dricker alkohol påverkas en rad olika funktioner i hjärnan, till exempel reaktionshastigheten och förmågan till rationellt handlande. Det är självklart att inte sätta sig bakom ratten eller hantera farliga maskiner och verktyg efter glöggen. Men även en kontorsarbetare kan känna av effekten.

– Den som skriver skulle nog lägga märke till att det blir fler felslag på tangenterna redan efter en mugg. Det beror lite på om man har tolerans för alkohol eller inte, säger Sven Andréasson. .

Så mycket är det i muggarna

En mugg i exemplen innehåller 10-15 centiliter vinglögg, vilket motsvarar ett standardglas vin. Det går inte att säga exakt hur mycket alkohol som påverkar. En faktor är om du dricker på tom mage eller äter mat samtidigt. Dessutom är vi individer med olika hög tolerans. En som har druckit mycket och länge påverkas inte lika starkt som en ovan.

Källa: Sven Andréasson

Mottagning ger hjälp på nytt sätt

Sven Andréasson driver sedan två år tillbaka en mottagning för ”vanliga” människor som behöver hjälp och rådgivning. Det var genom sin alkoholforskning som han upptäckte att den stora majoritetsgruppen inte söker vård, för att de inte vill betecknas som missbrukare. Mottagningen ”Riddargatan 1” drivs inom ramen för Beroendecentrum i Stockholm för dem som dricker för mycket, men inte har andra sociala hjälpbehov.

www.riddargatan1.se

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen