Mota bort viruset med god ventilation

2020-12-04 00:00 Karin Nilsson  
Fredrik Haux. Foto: Privat

Corona. Vädring och god ventilation hjälper. Men lyd först och främst de allmänna coronaråden från Folkhälsomyndigheten. Den uppmaningen kommer från Fredrik Haux, ventilationsexpert på Arbetsmiljöverket.

Coronavirus kan spridas i luften på arbetsplatser via pyttesmå droppar, så kallade aerosoler. Men hur stora riskerna är vet inte Arbetsmiljöverket. Det är många faktorer som påverkar. Det handlar om hastigheten på de smittbärande partiklarna, hur tunga de är och hur mycket smitta som finns, påpekar Fredrik Haux, som arbetat med inomhusmiljö och ventilationsfrågor i 20 år, både på Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen, nu på Arbetsmiljöverket.

– Står det en sjuk person i ett hörn och andas lite försiktigt kanske smittrisken inte är så stor. Men om en person hostar och nyser rakt ut så att partiklarna skjuts iväg, fem till tio meter, då finns det förstås en smittrisk.

Han tillägger att när någon hostar kan partiklarna trilla ned efter några sekunder eller efter några minuter. Under den tiden kan ett helt rum fyllas med partiklar.

– Sedan beror det på hur hög smittdosen är och vi vet fortfarande inte hur mycket som behövs.

Fredrik Haux påpekar att först och främst gäller Folkhälsomyndighetens råd. Stanna hemma vid minsta lilla sjukdomskänsla, håll avstånd, tvätta händerna ofta och noga, nys och hosta i armvecket.

– God ventilation är viktig och till för att föra ut partiklar av en mängd olika slag. Det här viruset följer med. Ventilationen gör nytta för att få ut smittämnen och minska risken för smitta men det är svårt att veta hur effektivt det är.

Utifrån de rekommendationer som finns från WHO och den Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, ger Arbetsmiljöverket följande råd kring ventilation och vädring.

– Se över ventilationen så att den fungerar som den ska. Jag vet att det kan behövas. Sitt inte för många i ett litet mötesrum. Där klarar inte ventilationen att byta ut luften tillräckligt snabbt. Vid längre möten, ta en paus och vädra ut luften emellan. Fönstervädra går fortare, säger Fredrik Haux.

Han påminner om att vädra snabbt för att inte störa den vanliga ventilationen. Om ventilationen inte är på dygnet runt bör den sättas på två timmar innan arbetsdagen börjar och vara i gång två timmar efter att den slutar. Det här är viktigt eftersom små partiklar kan hålla sig svävande i åtta till tio timmar.

– Det här är egentligen vanliga rekommendationer för god luftkvalitet. Att ha bättre ventilation bör minska smittrisken, men det är omöjligt att svara på hur mycket.

Hur ska man tänka om man jobbar hemma?

– Även hemma är det bra att vädra snabbt. Nu när det börjar bli kallt ska man tänka på att inte försöka få det varmare genom att stänga av självdragsventilationen. Man kan också gå ut och vädra sig själv, en promenad är alltid bra.

Fredrik Haux tillägger:

– God ventilation är bra även för andra smittor och för dem som har astma. Nu när det är ett exceptionellt läge kan det vara lämpligt att ta i lite extra. Karin Nilsson

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö