”Mitt nya larmställ är riktigt bra”

2013-01-27 23:00 Peter Pettersson  

”De nya larmställen vi fick i somras är riktigt bra. En stor fördel med dessa är att man tydligt ser all smuts, rök, sot med mera. Det gör att man tvättar sitt larmställ mycket oftare, vilket i sin tur medför en mycket bättre arbetsmiljö för oss."

"Att larmställen kan stå emot extrem värme och ändå vara så smidiga är också ett plus.

Handskarna vi har då vi rökdyker är jag helnöjd med. De är smidiga och lätta att greppa med. Stövlarna finns det inte så mycket att säga om, de är bra. Hjälmen är smidig och lätt, men jag vet inte hur mycket den skyddar. Ett bättre skydd mot huvudet skulle kännas bra. Nu vet jag att det tittas på det och att vi framöver kommer att få en ny typ av hjälm.”

Min utrustning

Hjälm: Skyddshjälm modell Brissmans från Brissmans. Det är en brandhjälm som är tillverkad av glasfiberarmerad polyesterblandning och som inte väger mer än 700 gram. Nackskydd och visir finns som tillbehör.

Jacka/byxor: Både byxan och jackan är ur serien Tiger Matrix från Deva. Materialet är uppbyggt av PBI Matrix, 205 g/m2, Gore-tex Fireblocker N, 140 g/m2 och Nomex Comfort Grid, 200 g/m2. De är Flamsäkra, värmeisolerade och reflexutrustade.

Underställ: Blandmaterial med mest bomull för att ventilera och minska risken för brännskador vid en eventuell olycka.

Handskar: Värmeavvisande med bra gripförmåga för att kunna hantera utrustning och assistera nödställda. Handskarna kommer från Grankvists och är gjorda av en blandning av kevlar och mineralfibrer. Lädret ytterst är behandlat så det inte stelnar efter att ha varit vått.

Stövlar: Stövlarna är av modellen Firefighter från Viking. De har tåhätta i stål av spiktrampskydd och sulan är antistatisk och tål oljor och bensin. Den ska tåla kontakt med 250 grader i 40 minuter. – Fast man småsteppar ändå lite under eftersläckning, säger Peter.

Peter Koskenkorva

Ålder: 45 år.

Yrke: Brandman, rökdykare på Johannes brandstation i Stockholm.

År i yrket: 20.

Peter Pettersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö