Minut-styrningen är en stressbov

2015-06-11 09:17 Elisabet Örnerborg  
Dags att bli en god arbetsplats. Arbetsgivare inom äldreomsorgen måste förstå orsaker till stress bättre, anser Kommunals Kristina Mårtensson. Arbets­moment utförs ofta enligt minutschema, vilket ökar risken för ohälsa. Bilden har inget direkt samband med artikeln. Foto: Nina Varumo / SvD / TT

UTMATTNINGSSJUKA. Psykisk ohälsa ökar, särskilt hos unga kvinnor. Och kvinnor arbetar ofta i vård och omsorg.<br/> – Det borde finnas en läroplan för äldreomsorgen där kunskap om stress ingår, säger Kristina Mårtensson, samhällspolitisk chef hos Kommunal.

Fokus är på den psykosociala arbetsmiljön och Afa Försäkrings stora sal är knökfull. På första bänk sitter arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som står bakom seminariet. En del av de ökande psykiska sjukdomarna kallar Ylva Johansson emotionella belastningsskador och de kan drabba undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter, lärare och andra i yrken där man möter människor i utsatta lägen, i kris.

Eva Vingård, läkare och professor emeritus vid Arbets- och miljömedicin, Uppsala universitet, betonar att de flesta som har en psykiatrisk diagnos inte är sjukskrivna.

– Det beror mycket på arbetets innehåll om man kan jobba med en psykiatrisk sjukdom. De flesta här skulle klara jobbet om de var lite deprimerade. Men den som har hand om en grupp treåringar kanske inte kan det.

– Det är inte en slump att vissa organisationer har friska medarbetare, säger Eva Vingård.

Hon framhåller att det finns vetenskapligt stöd för att vissa faktorer i arbetet kan leda till depression, utmattning och i vissa fall självmordsrisk, såsom:

• Att ha låg kontroll över sitt arbete.

• Bristande stöd i arbetet.

• Små möjligheter att utvecklas.

• Obalans mellan ansträngningar och be­löning.

Det tar Kommunals Kristina Mårtensson fasta på. En tredjedel av Kommunals medlemmar arbetar inom äldreomsorgen där de har mycket låg kontroll över sitt arbete: alla arbetsmoment som ska utföras är klockade, tre minuter till den uppgiften och fem till den.

– Det finns mycket styrning i äldrevården. Den som inte har inflytande i jobbet mår rätt dåligt, säger hon.

Kristina Mårtensson skulle vilja att äldreomsorgen fick mer kunskap om hur den goda arbetsplatsen ser ut och om hur stress på­verkar.

Tre fokusområden

• Regeringen har dragit i gång en ny arbets­miljöstrategi där arbetsmarknadsministern bjudit in parterna.

• Fokus­områdena är:

1. Nollvision för döds­olyckor

2. Förlängt arbetsliv

3. Psykosocial arbetsmiljö.

• Seminariet om psykosocial ohälsa som hölls i Stockholm i maj var det sista av tre kunskaps­seminarier under våren.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö