”Måste jag stå ut med chefens lukt?”

2016-12-05 00:00  
När chefen kommer nära kan det lukta illa. Hur ska jag agera? undrar frågeställaren. Foto: Phovoir / Alamy

EXPERTFRÅGA. Min chef är stolt över att han cyklar till jobbet. Han envisas med att ha på sig de svettiga, tajta cykelbyxorna resten av dagen på kontoret. Jag tycker det är ohygieniskt, anstötligt och kommer han nära kan det ibland lukta illa. Hur ska jag agera?

Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Vissa arbeten medför kroppsansträngning, som leder till svettning. Det ska då finnas möjligheter att duscha, se AFS 2009:2 Arbetsplatsens utformning. Här har den dåliga lukten orsakats av någons privatliv och förts in i arbetslokalen. Det hela försvåras av att det är chefen. Den illaluktande chefen bidrar till en dålig social arbetsmiljö.

Det bästa vore att ett skyddsombud pratade med hr- avdelningen, som kan ta upp frågan vilka lämpliga rutiner som kan gälla ombyte av kläder och dusch. Saknas hr-avdelning kan skyddsombudet prata med en högre chef.

Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås:

– Din fråga tillika ditt problem kan ju utveckla sig till ett större och psykosocialt problem. Att säga till chefen vänskapligt att han borde ta en dusch och byta kläder kan vara det snabba svaret och lösningen på problemet. Dock så är det ju inte alltid ett sådant agerande får ett lyckligt slut. Jag tycker att du ska ta kontakt med till exempel ett regionalt skyddsombud eller ett lokalt skyddsombud och att ni försöker få till ett samtal om klädesval och hygien. Vid ett sådant samtal är det ganska lätt att på ett snyggt sätt framföra bra ”riktlinjer” för klädesval.

Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert på Trä- och möbelföretagen och Grafiska företagen.

– Kanske är ni flera som upplever samma sak. Mitt råd är att prata med cyklisten, men undvik en diskussion på ett anklagande sätt, då är det lätt att cyklisten går i försvarsställning. Du kan också ta kontakt med högre chefer eller skyddsombud som i sin tur kan prata med ansvariga i organisationen. Starka lukter kan bli ett arbetsmiljöproblem på flera sätt och det är angeläget att alla tar personligt ansvar för er gemensamma arbetsmiljö. Jag tycker ändå att ni ska lyfta frågan i organisationen och upprätta en policy som klargör vad som gäller.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen