Måste jag sitta i den dammiga miljön?

2017-01-16 00:00  

EXPERTFRÅGA. Mitt företag ska flytta och en månad innan startade packandet. Mycket damm virvlade upp. Sedan dess har jag ihållande hosta, kräks av ansträngning och måste ta astmamedicin. Är det rimligt att behöva arbeta i den miljön? Företaget säger att dammsugning sker varje kväll.

Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet

– Jag förstår ditt problem med att sitta i en lokal där det uppstår mycket damm på grund av att ni flyttar. Din chef hoppas att dammsugning ska räcka, men det gör det inte. Du mår fort­farande dåligt. Kanske tvingas du sjukskriva dig. Jag tycker att detta är en svår fråga rent rättsligt, eftersom problemet väl snart kommer att försvinna, då ni flyttar till nya lokaler. Arbetsgivaren förväntas medverka till viss anpassning. Frågan är om ni kan lösa detta praktiskt, till exempel om du kan jobba hemifrån eller om du snabbt kan få flytta in i de nya lokalerna eller någon annan lösning. Har du pratat med ditt skydds­ombud? Hur ser denna på situationen?

Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås

– Du uppger att du kom i kontakt med damm som virvlade upp och att du därefter har en ihållande hosta samt ibland kräks. Mitt råd till dig är att du omedelbart tar kontakt med din läkare och beskriver vad som hänt. Du undrar också om det är rimligt att du sitter i den miljön. Nej, det är varken rimligt eller tillrådligt. Du måste ju få utrett varför du kräks och hostar. Om du har astmabesvär är väl dessa på något sätt utredda? Då kanske du fått veta vad som orsakar besvären? Jag tycker att du ska ta kontakt med ett regionalt skyddsombud eller om ni har ett lokalt som kan hjälpa dig.

Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert på Trä- och möbelföretagen och Grafiska företagen

– Personer med astmatiska besvär eller känsliga slemhinnor kan få reaktioner av damm, även om dammet i sig inte är farligt. Konsultera gärna en läkare kring dina besvär och din medicinering. Är det fler som reagerar hälsomässigt ska arbetsgivaren utreda orsaken. Tänk på att minska dammexponeringen genom att dammsuga böckerna eller använda bokborste och dammfällor samt skyddsutrustning som filtermask. Kvarstår besvären trots åtgärder är det bra om det går att genomföra en arbetsanpassning under denna korta period. Till exempel att begränsa arbetstiden eller jobba hemifrån.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö