Massage mot onda axlar

2019-03-08 00:00 Torbjörn Svensson  
Massage handlar om att få i gång blodcirkulationen. Kent Axelsson har gått på massage en gång i månaden i sex år. Det är till god hjälp i arbetet som målare. Foto: Siv Öberg

FÖREBYGGANDE. Regelbunden massage hjälper Kenth Axelsson att klara jobbet som målare.– Om man är snäll med kroppen är den snäll tillbaka, säger massören Thomas Hellmer när Kenth Axelsson lägger sig på britsen.

Målaryrket är tungt och påfrestande. I synnerhet för nacke och axlar. Ensidiga arbetsmoment med bredspackling och målning av innertak är vanliga orsaker till värk. Målaren Kenth Axelsson, anställd av Leif Olssons Måleri AB, har gått på massage en gång i månaden i sex års tid. Det har han gjort i förebyggande syfte för att minska risken för arbetsskador. Det har varit till god hjälp.

– Jag har fått problem med en axel sedan några veckor tillbaka och jag har ont på insidan av ena låret, säger Kenth Axelsson.

– Det är bra att du kommer hit direkt. Ju längre man väntar, desto värre blir det. Man måste lyssna på kroppens signaler, säger massören Thomas Hellmer.

Massören ber Kenth Axelsson, som ligger på britsen, att lyfta upp höger ben och säger åt honom att försöka hålla emot när benet trycks framåt. Samma procedur upprepas med vänster ben.

– Det är stor skillnad. Du har mycket bättre styrka i vänster ben, konstaterar Thomas Hellmer.

Därefter trycker han på en punkt i målarens mellangärde. Av Kenth Axelssons ansiktsuttryck att döma känns det sådär. Men när behandlingen är klar har det onda i låret försvunnit.

Thomas Hellmer har drivit Stattena Hälsobod i 22 år. Han är bekymrad.

– Folk blir mer och mer stillasittande. De tittar jämt i sina Iphonemobiler och får problem med nacken. Jag märker att kvaliteten på muskulaturen blir allt sämre. I synnerhet hos de yngre. Det är ett stadigt förfall. I dag måste var och en ta ansvar för sin hälsa fullt ut, framhåller Thomas Hellmer.

Behandlingen av Kenth Axelsson är klar.

– Varje gång jag har varit här blir jag snuvig och törstig efteråt, säger han.

– Massagen sätter i gång en utrensnings­process. Det är viktigt att man dricker både före och efter behandlingen, förklarar Thomas Hellmer och bjuder på ett glas vatten.

Kenth Axelsson tackar för sig. Thomas Hellmer skickar fakturan till Kenths arbets­givare.

Torbjörn Svensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen