Människan ska vinna över datorn

2014-08-17 23:00 Elinor Torp  

Strulande datasystem sätter sig i kroppen. På landstinget i Norrbotten tänker man lösa problemet. – Nu börjar vi med digitala skyddsronder, säger Ulf Martinsson på fackförbundet Vision.

– Det här är varken fysiskt eller psykosocialt. Digital arbetsmiljö är någonting mittemellan, säger Ulf Martinsson, Visions huvudskyddsombud, som tagit initiativ till de digitala skyddsronderna. Frustrationen som ineffektiva system skapar blir till ett växande arbetsmiljö­problem om det inte förs en dialog på arbetsplatsen, resonerade han.

– Vi har mätt skrivbord och tittat på mus­mattor, men min tes är att besvären i nacke och axlar många gånger har sin förklaring i datasystem som inte fungerar så bra.

I receptionen på landstingshuset i Norrbotten sitter receptionister och är livrädda för att ha råkat dubbelboka två sällskap om 300 personer till ett och samma konferensrum. Det är en verklighet. En annan verklighet mötte Ulf Martinsson när han förankrade sitt digitala skyddsarbete hos högsta ledningen. Ett flertal chefer hade samlats i ett rum intill. Men mötet kom aldrig i gång för tekniken strulade. Huvudskyddsombudet gjorde en snabb matematisk beräkning på vad den bortkastade halvtimmen kostade landstinget. Ledningen blev med ens positiv till idén och Ulf Martinsson kunde driva igenom sitt projekt.

– Förut har man alltid sagt att data­strulet är en åldersfråga. Gamla människor förstår sig inte på datorer! Men det stämmer inte. Det är de unga som inte vill ha krångliga datasystem, säger Ulf Martinsson.

I Norrbottens läns landsting börjar skyddsombuden nu samordna sig för att tillsammans med it-avdelningarna få bukt med bristerna i den digitala arbetsmiljön.

– Den digitala arbetsmiljön borde ingå som en naturlig del i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Förut var vi mer offer och försökte anpassa oss efter tekniken. Nu börjar folk skrika.

Ulf Martinsson tycker att det är bra. Han hänvisar till arbetsmiljölagen.

– Där står det klart och tydligt att maskiner ska anpassas till människan.

Så gör ni en digital skyddsrond – fem steg mot en bättre arbetsmiljö

  1. Inventera: Hur många olika datorprogram har vi?
  2. Kartlägg: Var ligger problemet? Hos medarbetarna, arbetsgivaren, systemteknikern eller leverantören?
  3. Fråga: Hur vet man? Gå till användarna och fråga! Har användaren tillräckliga kunskaper? Får anställda utbildning om de behöver? Går det att samordna och förbättra programmen? Går det att minska ner på antalet knapptryckningar? Är datasystemet det bästa för verksamheten? Finns det enklare system?
  4. Fånga upp: Fånga upp och systematisera svaren.
  5. Lös: Hitta lösningar.

Så går det till

  • Vid en skyddsrond går man igenom verksamheten. Skyddskommittén eller andra representanter från arbetsgivaren och arbetstagarna undersöker arbetsmiljön. Arbetsgivaren ansvarar för att systematiskt planera så att arbetsmiljön är god. Skyddsombud kan trycka på och få till förändringar.

Källa: Arbetsmiljöverket

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen