Lek skapar kreativitet på arbetsplatsen

2012-02-26 23:00 Birgitta Ländin  

Några leksakspistoler – eller kanske några ohyggligt sega kolor – kan göra underverk med stämningen på arbetsplatsen. Nu ska detta vetenskapligt bevisas av organisationspsykologen och doktoranden Samuel West.

– Leken är väsentlig för kreativiteten och arbetsglädjen, men det glöms lätt bort i dagens arbetsliv, säger Samuel West på telefon. Men även på arbetsplatser där man är medveten om detta vågar man inte riktigt stå för det och kalla det för lek. Man klär det i andra ord – vi jobbar med ”teambuilding”, eller vi ”satsar på gemenskap”, eller...

Nu hörs bara ett stort gapflabb i luren.

– ”Vi har startat en trivselgrupp som nu ska ha regelbundna träffar”.

Han har själv lätt till både skratt och lek, förstår man.

I ett första steg av forskningen intervjuade han kreativitets- och lekkonsulter som anlitas av företag. Studien han nu ska göra går ut på att förse en vanlig mötesmiljö med leksaker eller lustiga prylar som stimulerar fantasin.

Han har redan smygstartat genom att lägga en bunt leksakspistoler på mötesrummets bord när en grupp banktjänstemän sammanträdde. Förtjust studerade han effekten på håll – jodå, till sist började någon att skjuta och visst hände det något med stämningen i rummet. På liknande sätt ska han framöver studera mötesgrupper med och utan leksaker och jämföra hur kreativa de känner sig efteråt.

Inspiration till den här studien fick Samuel West i sitt arbete som organisationspsykolog.

– Det var ett vanligt, mycket seriöst, organisationsmöte. En av de anställda hade ställt en skål med kolor som hennes barn hade gjort på bordet. Och alla tog en kola...och de var så fuktansvärt sega så sedan satt vi bara där och grimaserade och dreglade – och skrattade!

Det blev ett bra möte. Om det också håller som en vetenskapligt bevisad metod för en mer kreativ arbetsmiljö får vi så småningom veta, när Samuel West är klar med sin studie.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen