Lastbilsföraren var inte oaktsam

2017-08-14 00:00  
Liftarmen sträckte sig över utfarten där lastbilen kom. När lastbilen körde på liften kastades målaren ur korgen och dog. Foto: Polisen

FRIAD. Skyliften där målaren stod kördes på av en lastbil. Målaren kastades ur och dog av sina skador. Lastbilsföraren var inte oaktsam, slog tingsrätten fast. Hovrätten gör samma bedömning.

På förmiddagen den 9 september 2014 höll en målare på att måla fasaden på en fastighet ägd av Castellum Väst AB. Målaren stod i en skyliftkorg när en lastbil kom ut från en lasttunnel i en annan fastighet. Lastbilen körde på skyliftens arm. Kollisionen var så kraftig att målaren kastades ur korgen. Han avled av sina skador.

Åklagaren: Lastbilsföraren körde för fort och var inte tillräckligt uppmärksam. Hans oaktsamhet vållade dödsfallet. Även fastighetschefen som hade beställt måleriarbetet var oaktsam. Chefen skulle ha sett till att arbetet kunde göras utan risk för påkörning. Fastighetsbolaget ska betala 2 000 000 kronor i företagsbot.

Lastbilsföraren: Han hänvisade till att han inte kände till att det pågick målningsarbete, det fanns inga avspärrningar, koner, skyltar eller vakter som varnade för arbetet. Han hävdade att han inte var oaktsam.

Fastighetschefen: Han hävdade att han inte hade arbetsmiljöansvaret för målaren. Bolaget ansåg att det inte fanns någon grund för att döma ut företagsbot.

Tingsrätten: Lastbilsföraren vållade inte dödsolyckan. Han körde inte för fort och ingenting annat talar för att han var vårdslös. Det var inte heller fastighetschefen som vållade dödsolyckan. Målaren var en självständig företagare med ansvar för sitt eget agerande. Att han hade placerat liften så att liftarmen passerade över en tämligen trafikerad lasttunnel, fann domstolen märkligt.

Domslut: De åtalade frikändes och yrkandet om företagsbot avslogs.

Åklagaren: Lastbilsföraren ska dömas för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Lastbilsföraren: Motsatte sig en ändring av domen.

Hovrätten: Den åtalade lastbilsföraren har inte gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik. Han har inte heller varit oaktsam och kan inte lastas för den dödliga utgången.

Domslut: Hovrätten fastställer tingsrättens dom i överklagad del. Den åtalade frikänns.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen