Lärarna en utsatt yrkesgrupp

Lärarna vänder sig sällan till skolledarna, utan hellre till en kollega, när de får problem, visar Lärarnas Riksförbunds undersökning. Ett underbetyg åt rektorerna, anser förbundsordförande Metta Fjelkner. ”De är rädda att de ska betraktas som svaga lärare och därmed straffas med sämre löneutveckling och arbetstider.”

<p>Lärarnas Riksförbund gör återkommande undersökningar om hot och våld i skolan. Senaste rapporten visar att ungefär fyra procent av landets lärare utsätts för våld av elever. Och mellan sju och nio procent utsätts för hot. </p> <p>- Vi vet att många lärare lämnat yrket då såväl lön som arbetsmiljön är för dålig. För att lärarnas status ska kunna höjas måste problemen med våld och hot i skolan lösas, säger Metta Fjelkner.</p> <p>Att införa nolltolerans och anmäla samtliga incidenter, är ett sätt att försöka komma tillrätta med problemen, enligt Lärarnas Riksförbund. </p> <p>- Vi vet att mörkertalet är stort, att det inträffar saker som löses internt på skolan. Men det är förstås oacceptabelt att skolans goda rykte ska sättas i första rummet. </p> <p>Också andra yrkesgrupper - som poliser och personal inom socialtjänsten - råkar ut för hot och våld. Men för lärare är situationen speciell, anser Metta Fjelkner: </p> <p>- Lärarna träffar sina elever varje dag, vecka ut och vecka in. Att känna sig hotad av någon som man har så regelbunden kontakt med är fruktansvärt. </p> <p><b>Anna Wahlgren</b></p>

Arbetarskydd Redaktionen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö