Lärarlivets hårda skola

- Så fort de ser mig häver de ur sig glåpord som "sucker". Vid sådana tillfällen brukar jag att inte agera. Det tjänar ingenting till. Men jag vill vara en lärare som är tydlig, säger Torbjörn Korssell, musiklärare på Centralskolan i Malung. Foto: Cecili Larsson

Misshandel, övergrepp och trakasserier är vardagsmat på Sveriges största arbetsplats - skolan. Under 2010 ökade antalet anmälningar om hot och våld till Arbetsmiljöverket. "Det är en otrolig kränkning att bli slagen på sitt jobb", säger Stefan Hult, verkets branschsamordnare i skolfrågor.

<p>Arbetarskydd har granskat det senaste årets anmälningar från Skolan till Arbetsmiljöverket - och det är skrämmande läsning. Anmälningarna är en kombination av hot, våld och trakasserier. </p> <p>- Antalet anmälningar har legat runt 500 i några år. Förra året gick det ner något, men under 2010 ser vi återigen en liten ökning, säger Stefan Hult. </p> <p>Stefan Hult har jobbat sedan 1991 och har sett våldet öka - och ändra karaktär. </p> <p>- Med den nya tekniken riskerar läraren att bli uthängd på nätet. Att lämnas ut till allmän beskådan när man utsätts för ett övergrepp är hemskt. Då fortsätter ju kränkningen. </p> <p>Våldet har dessutom krupit längre ner i åldrarna.</p> <p>- Också barn i lägre årskurser använder tillhyggen i sina hot. Både saxar och knivar finns med i anmälningarna. </p> <p>Stefan Hult poängterar hur viktigt det är att skolan anmäler hot och våld.</p> <p>- Man måste ha nolltolerans. Vi har ett färskt exempel på en skola där rektorn struntade i att anmäla. Det strider mot lagen, och slutade med att han själv åtalades och dömdes till dagsböter. </p> <p>Mörkertalet är stort - många skolor struntar i att anmäla. </p> <p>- Dels handlar det om värderingar. Vad är egentligen "ett allvarligt tillbud"? Många har skjutit på värderingarna för vad som är normalt. Dels känner inte alla till att de har en skyldighet att anmäla. De tror att de kan sköta det internt inom skolan. </p> <p>Enligt Stefan Hult finns det dessutom en ovilja att anmäla.</p> <p>- I större kommuner, där det är slagsmål om eleverna och skolpengen, vill man kanske inte figurera som den skola som drar på sig anmälningar till Arbetsmiljöverket. Men att en skola gör en anmälan, betyder förstås inte att det är en dålig skola. Tvärtom, det är en skola som tar sitt ansvar. </p>

Anna Wahlgren</b></p>

Läs hela artikeln och flera till i vår skolspecial i Arbetarskydd nr 2, 2011.

Skaffa en prenumeration i dag

Du som är prenumerant läser dem alla i vårt tidningsarkiv:

Läs mer: "Jag tror på en varm attityd"

Läs mer: "Vår dörr är full av knogjärnsmärken"

Läs mer: "Plötsligt slog han mig rakt i ansiktet"

Läs mer: "Min elev startade ett psykkrig"

Läs mer: Lärarna en utsatt yrkesgrupp

Den dystra höstterminen

10 anmälningar om våld och hot i skolan under hösten 2010.

Västerås, 7 september 2010: Två lärare har gått till en lekpark med 32 barn i åldrarna sex och sju år. De förföljs av en åttaårig pojke som lämnat skolan efter en konflikt med en lärare. Åttaåringen kastar pinnar och stenar på barnen, knuffas och skriker könsord och hotelser. Lärarna försöker samla ihop barngruppen för att gå tillbaka till skolan. Åttaåringen attackerar barnledet. Till slut tar en av lärarna tag i pojkens arm och för honom därifrån. Pojken får tag i en pinne som han sticker i magen på läraren, samt slår på lärarens axel och överarm. Till slut släpper läraren eleven. Läraren har blåmärken och svullnader över hela kroppen.

Motala, 30 september 2010: Två tioåriga pojkar kastar sten på varandra. Deras klasslärare skiljer pojkarna åt och tar med den mest aggressiva till fritids. Pojken hotar först läraren med stenar, och rusar sen fram till en kökslåda där han tar fram en vass kniv som han hotar läraren med. Läraren lyckas förmå pojken att inte bruka våld. Läraren är uppriven och ledsen.

Leksand, 4 oktober 2010: En elev i årskurs sex springer in i skolan och jagar en annan elev. I handen håller han en innebandyklubba. En lärare går emellan och får flera slag på kroppen och huvudet av knytnävar och klubba. Ytterligare en lärare griper in och får ett slag i huvudet och över benen. Båda lärarna har ont efter slagen. Den ene har kroppen full av blåmärken, den andre är chockad.

Botkyrka, 5 oktober 2010: En lärare sitter i möte, men blir hämtad av elever som berättar att en annan elev har vält en bänk i klassrummet. Läraren går till klassrummet och frågar eleven om det är sant. Eleven svarar ja. Läraren skickar ut samtliga elever, utom den som vält bänken, på rast. När eleven inte får gå ut, tar han upp en penna, springer mot läraren och hugger. Sen går eleven lugnt ut ur klassrummet. Läraren har tur: pennan sätter sig mellan armen och kroppen, ingen skada uppstår.

Bjuv, 6 oktober 2010: Under en svensklektion säger en elev i årskurs sju till sin lärare: "Håll käften jävla fitta och dra åt helvete. Jag ska döda dig."

Borås, 10 oktober 2010: En pojke blir arg då fritidspersonalen säger åt honom att han inte får ta frukt utan lov. Efter en vänlig tillsägelse tar pojken fram en kökskniv och viftar framför personalen. En resurspersonal lyckas få fatt i kniven. Personalen var rädd att pojken skulle skada sig själv eller någon annan allvarligt.

Köping, 11 oktober 2010: En kvinnlig elevassistent samt en lärare griper in vid ett handgemäng mellan två elever. När de har avstyrt bråket och går vidare i korridoren, vänder sig plötsligt eleven om och slår assistenten med två knytnävsslag i ansiktet. Elevassistenten har tidigare varit med och löst konflikter som eleven varit inblandad, och var oförberedd på att det kunde sluta i våldsamheter.

Växjö, 19 oktober 2010: En elev röker vid skolans busshållplats. Skolpersonal uppmanar flickan att släcka ciggaretten. Då utdelar flickan två slag mot läraren.

Eslöv, 20 oktober 2010: En lärare hjälper en elev under en lektion. Läraren böjer sig fram över bänken. Då passar en annan elev på att sticka en penna i rumpan på läraren. Incidenten filmas av ytterligare en elev. Filmen läggs ut på Facebook och kommenteras av elever.

Malmö, 21 oktober 2010: En elev hotar läraren inne i klassrummet. Eleven säger att lärarens mamma ska råka ut för våld, att det kan hända något med lärarens hem och att läraren ska få en kula i benet.

Arbetarskydd Redaktionen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö