Lantbrukare döms för dödsolycka

2021-03-02 15:30 Karin Nilsson  
Nu dömer Varbergs tingsrätt lantbrukaren för arbetsmiljöbrott, vållande till annans död. Foto: TT-Bild

En rumänsk man klämdes ihjäl när han arbetade på ett lantbruk i Varberg hösten 2019. Nu döms lantbrukaren för arbetsmiljöbrott.

Den rumänske mannen hjälpte till på lantbruket med att sätt upp stolpar till ett stängsel. Arbetet bestod i att han placerade en stolpe på marken och höll den upprätt. Ägaren av verksamheten satt i en hjullastare och tryckte med hjälp av lastarens skopa ned stolpen i marken. I samband med detta klämdes, den 12 september 2019, rumänen mellan skopan och marken så svårt att han avled.

Kammaråklagare Jörgen Lindberg vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål väckte åtal.

Nu dömer Varbergs tingsrätt lantbrukaren för arbetsmiljöbrott, vållande till annans död. I rätten har det framkommit att metoden att ”stängsla” på detta sätt inte är ovanlig. Det var också något som lantbrukaren själv lyfte fram. Han påpekade att han arbetet på samma sätt tidigare utan missöden och att han gjort det med den rumänska mannen. Lantbrukaren förnekar brott och anser inte att han varit oaktsam eller brutit mot några arbetsmiljöregler.

På polisens begäran har Arbetsmiljöverket utrett metoden. Verket anser att den är bristfällig och felaktig och påpekar att ingen ska befinna sig inom riskområdet vid arbete med hjullastare. Enligt verket är riskområdet sju meter.

Tingsrätten kommer fram till att lantbrukaren i sin egenskap av arbetsgivare har haft ansvar för arbetsmiljön i sin verksamhet. Det går att stängsla utan att någon behöver gå in i området där hjullastaren är igång. Genom att ändå arbeta på ett sådant sätt har lantbrukaren åsidosatt sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen. Riskerna är stora och kraven på aktsamhet ställs därför högre än i andra situationer, noterar tingsrätten.

Tingsrätten tvivlar inte på att lantbrukaren och den avlidne mannen kommunicerat för att vara säkra på att mannen inte befann sig under skopan när lantbrukaren tryckt ned den. Men denna kommunikation har uppenbarligen inte fungerat. Rätten noterar att lantbrukarens son, samma dag som olycka hände, behövde ta tag i den rumänske mannen och påpeka faran med att vara under skopan. Tingsrätten skriver ”Det som framkommit visar på brister i kommunikationssystemet och att NN varit medveten om desamma.”

Varför den mannen var under skopan finns det inga uppgifter om.

Tingsrätten anser sammantaget att lantbrukaren inte gjort vad som krävs av honom som arbetsgivare för att förebygga olycksfall. Lantbrukaren döms för arbetsmiljöbrott, vållande till annans död till villkorlig dom och 60 dagsböter.

En av nämndemännen var skiljaktig. Han anser att lantbrukaren inte varit oaktsam och att han inte ska ställas till ansvar. Enligt nämndemannen har lantbrukaren gjort vad som rimligen kan krävas. Arbetsmetoden är dessutom vanligt förekommande.

Domen kan överklagas senast den 23 mars 2021.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö