Långtgående krav på Kriminalvården upphävs

Upphävt förbud. Arbetsmiljöverket krävde att Kriminalvården skulle säkerställa att inga vapen kunde tas in i en av frivårdens lokaler. Att säkerställa det är omöjligt, menade Kriminalvården och överklagade.

Efter en skottlossning utanför en lokal till­hörande Kriminalvårdens frivård inspekterade Arbetsmiljöverket den intilliggande lokalen. Kriminalvården gjorde efter detta upp handlingsplaner för en säkrare arbetsmiljö efter samråd med verket.

Arbetsmiljöverket utfärdade också ett omedelbart förbud och vitesföreläggande mot användning av lokalerna om det inte ”säkerställdes att vapen inte kan föras in i lokalerna”. Detta ansåg sig inte Kriminalvården förmå. Exempelvis har man inte lagstöd för att sätta upp larmbågar. Och hur man än gjorde skulle man inte kunna uppnå kravet i formuleringen – att säkerställa detta. Däremot, påpekade Kriminalvården i sin överklagan av förbudet och föreläggandet till förvaltningsrätten, har ingen liknande incident inträffat inne i lokalerna.

Förvaltningsrätten gav Kriminalvården rätt och upphävde förbudet. Arbetsmiljöverket överklagade, men kammarrätten meddelar inte prövningstillstånd.

Lennart Lundquist / Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö