Lång utredningstid gav kraftigt sänkt företagsbot

2020-11-06 00:00 Elisabet Örnerborg  

”Beloppet är mycket kraftigt jämkat på grund av gärningens ålder”, står det i strafföreläggandet som meddelades den 10 september i år.Det hade då gått fyra år och nära tio månader sedan arbetsplatsolyckan inträffade.

Varför tog det så lång tid?

– Det var mitt fel. Det fattades uppgifter. Jag fick jaga målsäganden. Annat kom emellan. Det var inte ett jättekomplicerat ärende, men tyvärr tog det lång tid, säger kammaråklagare Magnus Clase på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg.

Den 19 november 2015 fick en arbetstagare en pallyftare med gastuber på sina fötter, med frakturer och krosskador som följd.

Han sjukskrevs året ut och fick hösten därpå operera båda stortårna i oktober respektive november följt av nya sjukskrivningar, dessutom har han fortfarande ont i stortårna ibland.

Gastuberna skulle flyttas ut i ett förråd och då passera en trång brant ramp till ett område utanför hygienzonen, där personalen var hänvisad till skor utan stålhättor. Det var i samband med att pallyftaren drogs upp på rampen som den gled över arbetstagarens fötter.

En skyddsrond hade påpekat risken med det här förfarandet före olyckan. Men den skydds­ansvariga hade inte riskbedömt och analyserat arbetet, och därför inte heller vidtagit några åtgärder för att förhindra en olycka.

Läs mer: Något som skaver med företagsboten

Den 17 september i år godkände Direkt Chark i Göteborg AB strafföre­läggandet på det jämkade beloppet 50 000 kronor i företagsbot.

Vad skulle företagsboten blivit annars?

– 200 000 kronor, men då var ett annat brott med, som att de skulle anmält händelsen. Men det avskrevs, förklarar Magnus Clase.

Är det vanligt med jämkningar på grund av lång utredningstid?

– Det har hänt förut också att man tar hänsyn till att det tar lång tid. Det gäller även i domstolar.

Varför jämkning är möjlig ­beror på att det finns en bestämmelse i brottsbalken om detta, kapitel 36, paragraf 10. Men där finns ingen tabell som säger att efter så och så många år får jämkning göras.

– Det är lite skönsmässigt. Straffvärdet sjunker också när preskriptionstiden närmar sig. Det var i det här fallet inte skäligt att företagsboten skulle vara det fulla beloppet efter så lång tid. Det blev vad jag tyckte var skäligt, säger Magnus Clase.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö