Lång tid att få sjukskriven tillbaka i jobb

2011-10-30 23:00 Elisabeth Vene  

– Det är mitt fel! <br/> Så reagerade vd, när en medarbetare drabbades av utmattningssyndrom.

För vd var det självklart att på alla sätt hjälpa sin medarbetare med rehabiliteringen efter den långa sjukskrivningen.

– Jag ville så gärna ha tillbaka henne, säger Per Nordin, vd på byggföretaget Credentia i Norrtälje.

Genom ett samarbete med stressrehabiliteringskliniken i Norrtälje kunde medarbetaren, som inte vill framträda med namn, förhållandevis snabbt återföras till arbetet. Tillsammans med doktorn lade vd och den stressdrabbade medarbetaren upp en plan för återgång. Små portioner i taget. En dag

i sänder.

– Vi hade en ständig dialog, det var viktigt att hon kom tillbaka på rätt sätt. Försiktigt, men inte för försiktigt, säger Per Nordin.

Den första åtgärden var att inrätta en lugn arbetsvrå åt medarbetaren, som hade suttit i rena kakofonin i ett genomgångsrum.

Sedan gällde det att se över hennes jobb, förenkla rutinerna.

Det rådde extrema förhållanden när hon kom in i företaget. Företrädaren hade slutat plötsligt, det gällde att snabbt greppa samtliga arbetsuppgifter. Och stå ut med skäll från missnöjda kunder, utan att riktigt kunna göra något åt det.

Medarbetaren jobbade frenetiskt på, fast besluten att klara det. Vilket hon gjorde, som den typiska ”duktiga flicka” hon är.

Sen gick hon in i väggen. Vild puls, sömnsvårigheter, tinnitus, dålig mage, nerv­ryckningar, alla de typiska tecknen.

Per Nordin hade sett att hon inte mådde bra och var bekymrad för henne, men hade slagit bort det som man gärna gör, när man inte vill se.

Att det var han som vd som hade ansvaret var det inget snack om, på ett litet företag som det var då, nu har det vuxit till över hundra anställda.

Per Nordin hade ingen tidigare erfarenhet av just utbrändhet, vare sig egen eller medarbetares.

Vad var svårast för honom med den här sjukskrivningen och rehabiliteringen?

– Tålamod. Det är inte min starkaste sida, men jag ville verkligen ha tillbaka henne.

I dag är medarbetaren helt återställd, jobbar heltid och har lärt sig att lyssna på kroppens signaler och att åka hem om hon känner att hon håller på att bli sjuk.

– Det är så lyckosamt att jag kände att jag hade stöd och förståelse, det är jag oerhört tacksam för. Det är absolut inte självklart, säger hon.

Detta krävs av arbetsgivaren

Arbetsgivaren är skyldig att se till att det finns en organisation för arbets-

anpassning och rehabilitering liksom att arbetsförhållandena anpassas så att individen kan utföra sina arbetsuppgifter. Det säger Arbetsmiljölagen och Lagen om allmän försäkring.

Försäkringskassan ska i samråd med arbetstagaren förvissa sig om att rehabiliteringen är effektiv.

Saknas kompetens på arbetsplatsen kan Arbetsmiljöverket kräva sakkunnig hjälp utifrån, till exempel från företagshälsovården.

På verkets hemsida finns en checklista som kan underlätta rehabiliteringsarbetet.

Tar fram hjälpmedel

Hjälpmedelsinstitutet är ett nationellt kunskapscentrum med staten och Sveriges Kommuner och Landsting som huvudmän.

Institutet har cirka 90 anställda som arbetar med forskning och utveckling, utbildning om och provning av hjälpmedel samt information och kommunikation.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö