Kräver 300 000 i böter för praktikantens handskador

2021-01-25 10:35 Lena Gunnars  

En praktikant skadade ena handen och tre fingrar i en sågklinga. Ett arbetsmiljöbrott, anser kammaråklagaren, som nu väcker åtal mot firman där praktikanten skadades.

Den 17 oktober 2019 skadades en praktikant när han skulle kapa reglar på en kombinerad kap- och geringssåg. Under arbetet kom hans ena hand in i sågens riskområde, sågklingan, och han sågade sig i ena handen. Tre fingrar skadades. Trots att problemet med sågen var känt genomfördes inte en tillräcklig riskbedömning med efterföljande riskanalys, konstaterar kammaråklagare Stig Andersson, vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Läs mer: Glassmaskinen kapade fingret

Hade förebyggande åtgärd vidtagits hade praktikanten med stor sannolikhet aldrig skadats, anser åklagaren. Nu väcker han åtal och yrkar att den enskilda firman ska betala 300 000 kronor i företagsbot.

Trots att problemet med sågen var känt genomfördes inte en tillräcklig riskbedömning med efterföljande riskanalys. De åtgärderna hade med stor sannolikhet förhindrat olyckan, anser åklagaren.

Åtalet ska bedömas av Gävle Tingsrätt.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö